Sneller en accurater onkruid bestrijden dankzij 5G

Gisteren toonde het ILVO, samen met 8 partners, een bijzondere aaneenschakeling van innovatieve technologieën die de landbouw op termijn toelaat op een duurzamere manier aan onkruidbestrijding te doen. Tijdens de demonstratie werden een aantal bestaande technologieën zoals plaats-specifieke onkruidbestrijding en drones gecombineerd met 5G. Het resultaat? Tot 80% minder herbicidegebruik voor een zelfde opbrengst.

 Met de groeiende wereldbevolking en de stijgende voedselvraag in het achterhoofd, en de ambitie van Europa met de Green Deal en de Farm-to-Fork strategie voor ons, moet de landbouwsector op zoek naar manieren om zo veel mogelijk kwaliteitsvol voedsel te produceren met zo’n klein mogelijke impact om omgeving en milieu. Door de kennis van de 8 partners in dit project te combineren zet ILVO een grote stap richting het realiseren van deze doelstellingen.

Plaats-specifieke onkruidbestrijding is geen nieuws meer. De meest courante sproeiers op de markt kunnen voorzien worden van sensoren die in de meeste omstandigheden accuraat onkruid detecteren tussen de plantrijen. Ook het gebruik van drones voor allerhande toepassingen heeft intussen zijn ingang gevonden in onze sector. Het blijven echter losstaande technieken, die nog niet gelinkt kunnen werken. Om taakkaarten te maken moeten de beelden van een drone ingeladen worden in specifieke software, die dan de nodige omzettingen gaat doen. Dit vraagt een zekere tijd en dikwijls nog manuele aanpassingen. De taakkaart moet nadien ingeladen worden in de spuitcomputer via een USB stick of geheugenkaartje. Indien er tussen de scan met de drone en de bespuiting teveel tijd is, dan zijn de beelden ook niet accuraat meer, waardoor de bespuiting minder resultaat heeft. Wat ontbreekt is een snelle data-uitwisseling tussen de verschillende stappen.  Dankzij de 5G technologie is het nu mogelijk om de beelden van de drone via een uiterst snelle connectie door te sturen naar de cloud, waar de beelden geanalyseerd worden en er een taakkaart kan gemaakt worden. Deze taakkaart wordt opnieuw via 5G doorgestuurd naar de spuitcomputer die de onkruidbestrijding kan gaan doen. En dat in quasi real time.

Tijdens de demonstratie op de proefvelden van ILVO werd een autonome drone getoond, ontwikkeld door Exobotic. De drone stijgt op van uit een box, die tevens dienst doet als opslag, oplaadsysteem voor de batterijen, data-hub en landingsplaats. De drone kan volledig autonoom werken, maar omwille van de wetgeving moet een piloot aanwezig zijn om manueel de vlucht over te nemen indien nodig. De drone was uitgerust met een camera met een speciale filter over de lichtsensor, ontwikkeld door Imec. Deze filter maakt het mogelijk om verschillende tinten bladgroen te scannen en zo een duidelijk beeld te maken dat door de cloudsoftware kan geanalyseerd worden. In de toekomst kan de camera ook gebruikt worden om ziektes en plagen te identificeren.
Partner Robovision ontwikkelde de software die de beelden analyseert. De software, die gebruik maakt van Artificiële Intelligentie,  is gevoed met massa’s beelden van onkruid en gewassen in verschillende groeifases om de detectie van onkruid te optimaliseren. Proximus plaatste een 5G antenne die lokaal voor een 5G netwerk zorgde, voor een uiterst snelle communicatie tussen de drone, de cloud en de spuitcomputer in de Amazone Pantera.

In de proefopzet waren een aantal plekken in het veld nog niet tegen onkruid behandeld. Na de scan met de drone kon de Pantera uiterst precies de plekken onkruid die aanwezig waren bespuiten. Dit resulteerde in een herbicidegebruik dat (in deze opzet) meer dan 50% lager was. In de praktijk kan deze technologie gebruikt worden als correctiebehandeling na bijvoorbeeld een eerste mechanische onkruidbestrijding. Wanneer de analyse-software in de cloud gevoed wordt met meer gegevens, bijvoorbeeld van ziektes of insectenaantastingen, dan kan het systeem in de toekomst ook breder gebruikt worden.

Previous post Massey Ferguson introduceert nieuwe TH verreikers
Next post Nieuwe Pöttinger Jumbo lijn onthuld
%d bloggers liken dit: