Nieuwe Pöttinger Jumbo lijn onthuld

Er doken al een tijdje allerhande foto’s op van de nieuwe Pöttinger opraapwagen. De Oostenrijkse fabrikant heeft deze wagen nu ook officieel onthult. De nieuwe Jumbo 7000 reeks is geschikt voor trekkers tot 500 pk.

De nieuwe Pöttinger Jumbo 7000 lijn bestaat uit 6 modellen, gaande van 38 tot 56,6 m³  inhoud. Bij de ontwikkeling van de nieuwe lijn zette Pöttinger hard in op capaciteit. De nieuwe modellen zijn ontworpen voor tractoren tussen 200 en 500 pk. Daarmee is het de eerste opraapwagen die de magische vermogensgrens van 500 pk haalt. Volgens de fabrikant garandeert dit een vergelijkbare capaciteit is een hakselaar.

Oprapen gebeurt door middel van een 230cm brede, hydraulisch aangedreven pickup met 7 tandrijen.  Het gewas wordt gesneden via het PowerCut snijsysteem met 48 messen die een theoretische snijlengte van 34mm hebben. De Jumbo 7000 lijn heeft een beweegbare voorwand, die zorgt voor 4,3 m³ extra volume boven de pickup en rotor. De beweegbare voorwand maakt de opraapwagen iets compacter. De vloer van de wagen loopt af richting de snijrotor om vermogen te sparen tijdens het laden. Lossen gebeurt door middel van 2 extern gemonteerde motoren met 2 versnellingen. Een volledige wagen lossen vraagt 1 minuut tijd. De aandrijving van de loskettingen en loswalsen is voorzien van een softstart om vermogenspieken en de daarbij horende slijtage tot een minimum te beperken. Loswalsen zorgen voor een optimaal verdeelde massa op de kuil.

Om het geheel aan te drijven ontwikkelde Pöttinger een nieuwe aandrijflijn. Het vermogen van de trekker wordt via een aftakas en een powerband overgedragen. De powerband drijft zowel de rotor als de bodemketting en loswalsen aan. De riemspanner op de powerband zorgt voor een zachte opstart van alle componenten om slijtage te verminderen. Bij vermogenspieken, bijvoorbeeld bij grotere hopen gewas, zorgt de powerband ook voor een dempend effect op de componenten.

Bediening van de Jumbo 7000 opraapwagens gebeurt via Isobus.

%d bloggers liken dit: