Magazine – In the picture… Arnaud Meurens (PixelAgri)

“Mijn intentie was om foto’s van machines uit mijn streek te delen”
Liefhebbers van landbouwmachines uit het Luikse kennen vast de foto’s en video’s van PixelAgri. Met een YouTube-kanaal met maar liefst 54.000 abonnees en een eveneens druk bezochte Facebookpagina is het wel duidelijk dat de beelden van PixelAgri erg geapprecieerd zijn in Wallonië. Maar wie zit er nu achter de naam? Hectares sprak met Arnaud Meurens, onze fotograaf van het seizoen.

Hoewel de jonge Arnaud (26) niet uit de landbouwsector komt, is hij er al van kleins af aan door gefascineerd. Na zijn middelbare studies gaat Arnaud landbouwkunde studeren aan de Institut Provincial d’Enseignement Agronomique le Reid te Luik.

Na zijn studies besluit hij aan de slag te gaan bij een landbouwbedrijf, waar hij vandaag nog steeds werkzaam is.  Het bedrijf waar Arnaud werkt specialiseert in runderen, pluimvee en de teelt van maïs, tarwe en bieten. De jonge fotograaf heeft goed gevulde dagen dus, maar die beletten hem niet om zijn passie achterna te gaan: landbouwfotografie.

“Mijn eerste ‘officiële’ reportage, die vond plaats op 5 november 2008 in de namiddag”, herinnert Arnaud zich. “Ik ben het inkuilen van maïs door het loonbedrijf Evrard uit Luik, met een John Deere 7500 uitegerust met een Kempter bek met 6 rijen en versterkt door nog 3 John Deeres, toen gaan vastleggen. Deze eerste foto’s zijn genomen met een heel eenvoudig digitaal toestel van mijn ouders. ”

Na deze eerste fotoreportage heeft Arnaud de smaak te pakken en besluit hij om eerst een skyblog en nadien een website aan te maken. “Ik ben eigenlijk niet helemaal zeker waarom ik die skyblog aanmaakte. Ik denk dat het vertrokken is van de bedoeling om gewoon foto’s van de landbouwmachines uit mijn streek te delen.”

Arnaud is eigenlijk sinds het begin van de jaren 2000 al gefascineerd door landbouwfotografie. In het begin was de actieradius van de jonge fotograaf, die alles met de fiets deed, erg beperkt. “In mijn streek wordt bijna uitsluitend ruwvoer geteeld. Volop weides en maïsvelden, maar loonwerkers kom je er amper tegen. Vandaar dat mijn meeste fotoreportages over de gekende John Deere dealer Evrard gaan. ”

Eens Arnaud zijn rijbewijs had kon hij zich verder en sneller verplaatsen om meer gevarieerde onderwerpen op de gevoelige plaat vast te leggen, zoals bieten, graan en aardappelen.

Na zijn debuut met eenvoudige digitale toestellen besluit hij vrij snel om te investeren in beter materiaal en koopt hij een Panasonic Lumix aan. Sinds 2012 werkt hij met een Reflex CANON EOS650D met verschillende lenzen: “dat gaat van een UGA-lens naar een telelens en lenzen met vaste brandpuntsafstand en een grote opening voor foto’s in donkere omstandigheden. ”

In 2014 investeerde Arnaud in een DJI drone: “Het was toen de eerste Phantom uitgerust met een GoPro. In deze begintijd van de commercialisering van drones was ik één van de eersten om zo een toestel aan te schaffen voor landbouwfoto’s en -video’s. Het resultaat was geslaagd, en daarmee heb ik me kunnen onderscheiden van andere fotografen. ”

Arnaud werkt 3 jaar met deze drone, tot wanneer de DJI Mavic uitkomt. Tegenwoordig werkt hij met een DJI Mavic 2 Pro, “niet te vergelijken met de Phantom waarmee ik begon! ”

Hoewel Arnaud zich dankzij zijn rijbewijs verder kan verplaatsen blijft zijn werkgebied beperkt tot de Franstalige streken: “helaas spreek ik alleen maar Frans. Ik heb het altijd erg moeilijk gehad om nieuwe talen te leren, en daarom verplaats ik me zo goed als alleen naar landen en streken waar ik met de landbouwer of loonwerker kan praten. ”

De foto’s en video’s van Arnaud zijn dus voornamelijk in Wallonië gemaakt, hoewel hij ook al een paar keer naar Frankrijk ging tijdens de oogst en zo eens andere landschappen kon vastleggen. “Aangezien ik vlakbijk Duitsland en Nederland woon gebeurt het al eens dat ik daar naartoe trek, maar ik heb nooit echt de gelegenheid gehad om deze streken echt goed te ontdekken. ”

Arnaud is niet speciaal op zoek naar de unieke machines om vast te leggen. Het gaat hem vooral om materiaal dat goed onderhouden en in goede staat is. Of het nu oud is of splinternieuw is van ondergeschikt belang voor hem, al merkt hij wel dat zijn fans minder interesse vertonen in ouder of minder speciaal gerief.

“Om die reden heb ik eigenlijk de video’s sterk verminderd, want dat is enorm veel werk om dan vast te stellen dat er niet veel mensen de tijd nemen om te kijken. Tegenwoordig maak ik enkel nog video’s wanneer het materiaal interessant is en de landschappen de moeite zijn, maar ik moet er de tijd voor hebben. Als die tijd me ontbreekt maak ik gewoon foto’s vanop de grond en de lucht met de Mavic 2 Pro. ”

Eén van de ambities van Arnaud is kunnen reizen voor zijn foto’s: “Mocht ik dat kunnen zou ik heel graag gaan kijken hoe het gebeurt in andere landen of andere continenten”, sluit hij af. “Dat zou ik eigenlijk nog liever zien dan de laatste nieuwe machines. ”

 


Profiel

Naam: Arnaud Meurens
Alias: PixelAgri
Leeftijd: 26 jaar
Afkomstig uit: Provincie Luik
Actief in: Wallonië, Frankrijk, soms Duitsland en Nederland

Website: www.pixelagri.be
Facebook: PixelAgri.be
YouTube: PixelAgri

 

 

 

 

Tekst: Kim Schoukens – Beelden: Arnaud Meurens
Dit artikel verscheen in Hectares Magazine #2021-001.
Klik hier om het magazine te lezen. 

 

 

%d bloggers liken dit: