Elektrisch spitten met Imants en AgXeed

Het Nederlandse AgXeed toonde vorig jaar de Agbot, een autonome veldrobot op rupsen. De Agbot is met zijn 156 pk sterke motor en volwaardige hefinrichting voor- en achteraan breed inzetbaar. Imants paste een 38WX spitmachine aan zodat deze elektrisch aangedreven kan worden door de Agbot.

De robotisering van de landbouwsector gaat op stevig tempo verder. Waar veel ontwikkelaars inzetten op kleinere robots voor specifieke taken kiest AgXeed voor een veelzijdig inzetbare, krachtige combinatie op rupsen. Met zijn 156 pk sterke Deutz motor en volwaardige hefinrichting voor- en achteraan kan de Agbot alle courante werken op een akkerbouw- of melkveebedrijf uitvoeren. Maar AgXeed ging nog een stapje verder dan hefinrichting en aftakas, en zorgde ook voor de mogelijkheid tot elektrische aandrijving. Imants ging de uitdaging aan en zorgde voor een 38WX spitmachine met woelpoten die aangedreven wordt door middel van een elektrische motor.

Elektrische aandrijving van machines heeft een aantal voordelen. Zo is het aankoppelen eenvoudiger en minder belastend, een kabel volstaat, frustratie op een stroeve aftakas is niet meer nodig. Daarnaast hebben elektromotoren minder tot geen onderhoud nodig, is het maximale koppel altijd beschikbaar en zijn ze veel efficiënter dan hydraulische aandrijvingen.
Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid tot exacte aansturing op gebied van toerental van de motoren en het uitlezen van gegevens. Dit maakt het mogelijk om machines zeer fijn af te stellen. Bij de Imants 38WX wil dit concreet zeggen dat de “happen” die de spitbladen nemen precies kunnen ingesteld worden. De Agbot gaat afhankelijk van de rijsnelheid de snelheid van de spitas bijregelen zodat de “happen” in alle omstandigheden dezelfde zijn, met een egaal bewerkt veld als resultaat. Tijdens het spitten wordt ook de weerstand op de spitas gemeten. Met deze gegevens kan dan een mooie kaart uitgewerkt worden waar verdichte zones direct opvallen.

 

One thought on “Elektrisch spitten met Imants en AgXeed

 1. Een prachtige machine erg mooi gebouwd,
  Heb hem afgelopen zomer gezien tijdens het testen.
  Gaat zeker een rol spelen in de toekomstige landbouw.
  Zeker al hij ingezet kan worden op grote percelen.
  Het verplaatsen van het enne perceel naar het volgende zal nog
  een uitdaging zijn.
  Veel suc 6 voor de toekomst

  gr. Leon

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: