In Memoriam: Helmut Claas

Afgelopen dinsdag overleed Helmut Claas, de grote man achter de gelijknamige firma. Zijn overlijden slaat een groot gat in de landbouwmechanisatiewereld.

Helmut Claas, geboren in 1926, was een echte pionier in de landbouwsector. Zijn ouders hadden een eigen bedrijfje waar landbouwmateriaal gemaakt werd, dat hij in 1958 vervoegde als ingenieur. Doorheen de jaren groeide hij mee met het bedrijf en werd achtereenvolgens algemeen directeur, vennoot en Voorzitter van de raad van bestuur en de aandeelhoudersvergadering van de firma.

De focus van Helmut Claas is altijd de ontwikkeling van innoverende machines geweest, en deze op een economisch rendabele manier in productie brengen. Zo was hij de drijvende kracht achter onder meer de Dominator en Lexion maaidorsers en de Jaguar hakselaars, maar ook de Xerion werd onder zijn aanvoeren ontwikkeld. Zonder het inzicht van dhr Claas was er geen sprake geweest van deze unieke trekker.

Maar Helmut Claas was in de eerste plaats een landbouwer in hart en nieren. Zo had hij onder meer een boerderij in Groot-Brittannië, waar hij veel tijd door bracht samen met zijn vrouw. Hij hield er ook aan om in contact te blijven met de boeren rondom het bedrijf, zodat hij de verzuchtingen en ideeën recht uit het veld vernam. Naast het boeren was hij ook een fervent jager.

Het overlijden van Dhr Claas is een groot verlies voor de landbouwsector. Zijn persoon zal echter blijven verder leven tijdens het oogsten van graan, het hakselen van maïs of het persen van hooi, telkens wanneer de groen-witte machines het veld op rijden.

%d bloggers liken dit: