ProfisPro, nieuw intelligent weegsysteem van Amazone

Bij het strooien van kunstmest kan er een verschil ontstaan tussen de ingestelde strooihoeveelheid en de effectief uitgebrachte kilo’s per hectare. Om deze afwijkingen te voorkomen introduceert Amazone het ProfisPro intelligent weegsysteem.

De ZA-TS gedragen kunstmeststrooiers en de getrokken ZG-TS 01 strooiers van Amazone zijn uitgerust met de Profis weegtechniek. De weegcellen van dit systeem meten de gewichtsveranderingen van de kuip 200 keer per seconde en passen de posities van de doseerschuiven om de 25 kg automatisch aan. Het grootste voordeel van de weegtechnologie is dat deze wordt gemeten op basis van reële waarden en de dosering daardoor op elk moment geoptimaliseerd kan worden, ook bij kant-, rand-, sloot – of deelbreedten strooien.

Voor een permanente regeling, dus ook binnen de controle-intervallen van 25 kg van de weegtechniek, zijn nu de ZA-TS en ZG-TS 01 strooiers verkrijgbaar met het nieuwe intelligente ProfisPro weegsysteem. ProfisPro omvat de interactie van de weegtechniek Profis met de nieuwe koppelmeting FlowControl. Daarbij beschikt FlowControl over één sensor per strooischotel, die het koppel van de individuele strooischotel bepaalt. Aan de hand van talrijke strooiproeven is voor alle soorten kunstmest de relatie tussen de strooihoeveelheden en het op de strooischijf gegenereerde koppel bepaald. Eenvoudig gezegd: kleine strooihoeveelheden genereren minder koppel op de schotel dan grotere. FlowControl registreert betrouwbaar het koppel van de strooischotelaandrijving voor elke kant en kan bij afwijking van de gewenste hoeveelheid direct de posities van de doseerschuiven aanpassen.

Dankzij de combinatie van de Profis weegtechniek en FlowControl regelt de kunstmeststrooier zijn theoretische afgifte met het koppel tijdens het gehele strooiproces. De Profis weegtechniek controleert de werkelijk uitgebrachte hoeveelheid per 25 kg. Dit betekent dat FlowControl zichzelf regelmatig opnieuw kalibreert en dit gebeurt zonder te stoppen. Met het intelligente weegsysteem ProfisPro wordt de strooihoeveelheid vanaf de eerste seconde van het strooiproces geoptimaliseerd. Bovendien heeft de chauffeur op elk moment overzicht van de werkelijke resterende hoeveelheid in de voorraadtrechter en een eventuele weergave van de resterende afstand.

Als voordelig alternatief voor FlowControl biedt Amazone de FlowCheck-controle-inrichting voor de ZA-TS Hydro-serie. Terwijl FlowControl de doseerhoeveelheid ook per zijde kan regelen en aanpassen, herkent FlowCheck alleen verstoppingen en het leeglopen van de twee uitloopopeningen. Als er een verstopping is, lossen beide systemen de storing op door de doseerschuif snel te openen en te sluiten terwijl de draairichting van het roerwerk wordt omgekeerd.

Bovendien kunnen alle Amazone weegstrooiers optioneel worden uitgerust met een hellingsensor. Met deze sensor kan de meettechniek de invloed van de helling op de gewichtsmeting berekenen, zodat de strooihoeveelheid ook bij schuin naar de helling of bergop of bergaf strooien correct is.

%d bloggers liken dit: