Horsch komt met een mechanische zaaimachine

Horsch is volop aan het testen met de eerste prototypes van een nieuwe mechanische zaaimachine. De elektrisch aangedreven zaaimachine wordt op de reeds bestaande Horsch Kredo rotorkopeg opgebouwd, die gekend is van de Express KR zaaicombinatie. 

De 3 meter brede zaaimachine, Versa gedoopt, krijgt een elektrische aandrijving. Elke doseerunit is afzonderlijk met tandwielen verbonden met de tussenas. Dit betekent dat rijpaden individueel en zonder gereedschap kunnen worden verwisseld en ook verschillende rijafstanden zoals 15, 30 of 45 cm zijn mogelijk. Afhankelijk van het zaad kan de dosering zelf eenvoudig worden aangepast met een schuifafsluiter tussen het celwiel en het nokkenwiel. De doseerwielen kunnen ook afzonderlijk en zonder gereedschap worden verwijderd voor controle. De stalen zaadtank heeft een inhoud van 900 liter, en kan eventueel vergroot worden met een optioneel opzetstuk.

De zaaimachine zal worden uitgerust met de nieuwe DuoDisc zaaikouters, welke via een bladveer worden gemonteerd. Het afregelen van de machine gebeurt centraal langs de linkerkant, de zaaidiepte en de kouterdruk (optioneel hydraulisch) worden hier met een universele sleutel ingesteld. Het kalibratieproces is zeer eenvoudig dankzij de elektrische aandrijving en kan ook worden uitgevoerd met de gratis Horsch MobileControl-app.

De Versa is gebaseerd op de 3 m brede Kredo rotorkopeg, die bekend is van de pneumatisch aangedreven Express 3 KR. De rotoreg heeft 10 rotoren en is ontworpen voor maximale stabiliteit, zelfs op steenachtige bodems. Hij kan worden uitgerust met snelwisseltanden die stekend of slepend geplaatst kunnen worden.

De Versa is verkrijgbaar vanaf herfst 2021.

%d bloggers liken dit: