Kuhn maakt lichtere precisiezaaimachine

Kuhn combineert de lichtheid van de Planter 3 zaaimachine met de nauwkeurigheid van de Maxima 3 machines in de nieuwe Kosma precisiezaaimachines. De fabrikant zet hiermee in op een beperking van de bodemverdichting en een lager brandstofverbruik.

De nieuwe Kosma zaaimachines zijn ontwikkeld voor boeren en loonwerkers die 100 tot 500 ha per jaar te zaaien hebben. De nieuwe zaaimachine is leverbaar met mechanisch of elektrisch aangedreven zaai-elementen en is geschikt voor het precies zaaien van veldbonen, suikerbieten, mais, sojabonen en zonnebloemen. 1 zaaielement weegt minder dan 95 kg, waardoor ook kleinere trekkers met minder hefvermogen kunnen gebruikt worden. Een lichter zaaielement wil ook zeggen dat minder trekvermogen nodig is. Het parallellogramsysteem van het Kuhn Kosma-element past zich gemakkelijk aan en maakt het mogelijk om 12,5 of 25 kg extra bodemdruk toe te voegen. Door de frontopties en de aandrukrol kan de configuratie aan de omstandigheden worden aangepast.

De nieuwe Kosma precisiezaaimachines komen uit in 3 versies, de Kosma M (vast frame met 3m werkbreedte), de Kosma TD (dubbel telescopisch, 4,5m werkbreedte) en de Kosma R met een werkbreedte van 6 meter. De Kosma R bestaat in 8 of 12-rijige uitvoering en is geschikt voor intensief gebruik in loonwerk, de Kosma M (4,6 of 8 elementen) en de Kosma TD (6 elementen op 75 cm) zijn eerder gericht op akkerbouwers, grote veehouders of loonwerkers met een beperkt areaal. De Kosma zaaimachines zijn specifiek ontwikkeld om gebruikt te worden op bewerkte grond.

%d bloggers liken dit: