Dewulf lanceert nieuwe 4-rijige zelfrijdende rooier Enduro

Vandaag presenteerde Dewulf tijdens een online live-onthulling de Enduro, een nieuwe, vier-rijige zelfrijdende zeefbandrooier voor het rooien van aardappelen. Voor deze nieuwe rooier combineerde de fabrikant nieuwe technologieën op vlak van rooitechniek met bestaande, bewezen technieken. Het resultaat is een krachtige rooier met een grote productvriendelijkheid, capaciteit en gebruiksgemak.

 

Veel aandacht voor bodemdruk, zeefcapaciteit en reinigingscapaciteit

Tijdens de ontwikkeling van de machine werd onder andere veel aandacht besteed aan het zoveel mogelijk reduceren van de bodemdruk. Met een druk van 1,5 kg/cm2 kan de Enduro, volgens de fabrikant, de beste cijfers in zijn segment voorleggen. Dit is mogelijk dankzij een uitgekiende gewichtsverdeling over drie assen en door de optionele banden met VF-technologie. Het geheel van technieken die de lage bodemdruk van de rooier realiseren, noemt de fabrikant “Soil-Saver”. Doordat het zwaartepunt van de machine meer achteraan ligt, garandeert de Enduro bovendien dat de ruggen ook in natte omstandigheden niet beschadigd worden door de voorwielen.

 

Net zoals bij de Kwatro, de andere 4-rijige zeefbandrooier van de fabrikant, kent de Enduro geen vernauwingen over zijn zeefbanden. Dat zorgt voor een optimale zeefcapaciteit doorheen de machine.

De chauffeur kan de helling van de reinigingsmodule eenvoudig traploos aanpassen tussen 0° en 12°, naargelang de reinigingsbehoefte in het veld. Een wereldprimeur, vermeldt de fabrikant nog in zijn persbericht. Bovendien kan de module met axiaalrollen onder iedere hellingshoek gebypasst worden voor nog meer flexibiliteit.

 

Unieke productflow en grote buffercapaciteit

De ringelevator van de Enduro, die Dewulf “Fill-Tastic” doopte, maakt gebruik van gepatenteerde, nieuwe technologie. De ringelevator heeft een hoge capaciteit van 200 ton/u en dat aan een zeer aardappelvriendelijke snelheid, die automatisch via een sensor wordt geregeld. De 2-delige bunker met afvoerelevator is met een praktische inhoud van 10 ton de grootste in zijn segment. Doordat de vaste bunkervloer wordt gevolgd door een afvoerelevator met spijlenketting, wordt overtollige aarde uitgezeefd tijdens het lossen. De afvoerelevator van de Enduro reikt over 4 volledige rijen, waardoor je steeds eenvoudig kunt lossen in een kipper. De kantelende top verzekert daarbij een productvriendelijk proces, want zo wordt de valhoogte van het product in de kipper steeds geminimaliseerd.

 

*** Artikel gaat verder onder de video ***

 

Meer dan 30 jaar ervaring samengebracht in één machine

De 4-rijige zelfrijdende zeefbandrooier op banden is het resultaat van enkele jaren intensieve ontwikkeling, waarbij ook rekening werd gehouden met de input van loonwerkers en aardappeltelers. In deze Enduro liet Dewulf zijn ruim 30 jaar expertise op vlak van zelfrijdende rooiers voor aardappelen spreken. De machine op banden is enerzijds uitgerust met nieuwe technologieën op het vlak van bodemdruk, productreiniging en -flow, en buffercapaciteit. Anderzijds vind je er ook de gekende techniek in terug waarvoor de fabrikant bekend staat.

Technisch

De Enduro is uitgerust met een Scania DC13 Stage V motor van 450 pk en is voorzien van 2 x Alliance 270/95 R48 en 2x Alliance VF 270/95 R48: o banden vooraan, en nog eens 4 x BKT 750/65 R26: •

en 4 x Michelin 750/65 R26 VF: o banden achteraan. De minimale loshoogte is 2610 mm, de maximum loshoogte is dan weer 4200 mm. De tweedelige bunker van de Enduro heeft een capaciteit van 15,4 m3.

Vanaf nu verkrijgbaar, vanaf eind november te configureren in de virtual showroom

Met de lancering van de Enduro is de rooier ook meteen beschikbaar en kan hij besteld worden via het dealernetwerk van Dewulf. Volgend jaar start de fabrikant met de serieproductie van deze 4-rijige zelfrijdende zeefbandrooier op banden. Vanaf eind november zal de Enduro ook te configureren zijn in de virtual showroom die de fabrikant voor een beperkte tijd online beschikbaar stelt. Dewulf heeft aangegeven binnenkort meer info over deze virtuele omgeving vrij te geven via haar social media-kanalen.

 

 

Bron: persbericht Dewulf

Foto’s: Michiel Saeyens

 

 

%d bloggers liken dit: