Autonoom voeren met Kuhn Aura

Kuhn toonde tijdens het digitale evenement Kuhn Virtual Space 2020 hun nieuwe autonome voermengwagen Aura aan het Franse publiek. Specifiek aan deze nieuwe ontwikkeling is dat de robot geen voerkeuken nodig heeft, maar zelf gaat laden aan de kuil en silo’s. 

De Kuhn Aura heeft een 3m³ grote mengkuip en is uitgerust met 2 verticale vijzels.  Kuhn koos voor een mengkuip met twee vijzels omdat deze een lagere vermogensbehoefte vraagt dan een enkele mengvijzel met een grotere diameter. Bovendien zorgen mengvijzels met een kleinere diameter voor een zeer nauwkeurig gemengd rantsoen. Laden gebeurt door middel van een multifunctionele frees, die zonder problemen ruwvoer zoals maïs- en graskuil, stro of bieten uitkuilt en via een opvoerband naar de mengkuip brengt.  De overige rantsoencomponenten, zoals krachtvoer en mineralen, worden geladen via vijzels die op de voersilo’s zijn gemonteerd. De vijzels zijn uitgerust met een ontvanger die communiceert met de zender van de Kuhn Aura. De verschillende rantsoenen worden opgeslagen in de rantsoensoftware. De precieze hoeveelheden van elk rantsoencomponent, de verdeelpunten waar het voer ligt en het aantal dagelijkse verdelingen worden allemaal geregistreerd. Het verdelen van het voer gebeurt door een dwarstransportband die links of rechts van de machine het voer lost. Hierdoor wordt manoeuvreren tot een minimum beperkt. Voor het bijschuiven van voer is de Aura uitgerust met roterende borstels.

De Kuhn Aura kan volledig geïntegreerd worden op bestaande bedrijven, zonder dat kuilplaten of silo’s aangepast moeten worden. De voerrobot is uitgerust met twee stuursystemen: RTK GPS-simkaartvrije technologie in combinatie met bewegingssensoren voor gebruik buiten op het erf en LIDAR-technologie voor manoeuvreren binnenin de stal en voeropslagruimtes. De systemen zorgen voor een tot op de centimeter nauwkeurige positionering. Als het GPS-signaal wegvalt, stellen bewegingssensoren de Aura in staat om nauwkeurig zijn positie en de vereiste route te identificeren. Om over voldoende vermogen te beschikken voor de laad-, meng-, en losfunctie is de robot uitgerust met een 42 Kw Stage 5-motor en voldoet hiermee aan de huidige emissienormen. Als optie kan ook gekozen worden voor de KUHN AURA-e hybride. Deze schakelt automatisch naar de elektrische modus tijdens het verdelen.

Kuhn zal op basis van feedback van de Franse markt de KUHN AURA internationaal introduceren. Volgens de huidige schattingen zullen de eerste internationale leveringen mogelijk zijn vanaf eind 2023, begin 2024.

%d bloggers liken dit: