Dossier: groenbemesters: vernietiging van groenbemester: Schijveneggen

Bij het vernietigen van groenbemesters is het van belang dat ze voldoende fijn versnipperd worden om vlot ingewerkt te kunnen worden. De rollen uit ons vorig deel van deze reeks doen enkel dat, de planten versnipperen. Een schijveneg gaat een stapje verder, deze gaat niet alleen de planten verkleinen maar ook oppervlakkig inwerken voor een snellere afbraak.

De schijveneg is een multifunctionele machine. De machine kan ingezet worden bij oppervlakkige stoppelbewerking, tijdens het inwerken van (meng)mest, bij het zaaien van groenbemesters, bij het zaai- en plantklaar leggen van  de grond en dus ook voor het vernietigen van groenbemesters. De meest voorkomende vorm is de compacte schijveneg, waarbij 2 rijen schijven achter elkaar gemonteerd zijn, gevolgd door eventueel een egalisatie-eg en een rol. Afhankelijk van de fabrikant worden de schijven onder een bepaalde hoek gemonteerd,  die eventueel verstelbaar is. De schijven snijden de groenbemester fijn en werpen tegelijk grond op voor een optimale menging van beide. De diameter van de schijven bepaalt de maximale werkdiepte van de machine. Het is echter niet de bedoeling om heel diep te gaan werken met deze machines, ze hebben hun ideale werking in de bovenste 10-15 centimeter van de bodem. Voor het vernietigen van groenbemesters volstaat het om niet dieper dan 5 cm te gaan werken.

Naast de gewone schijveneggen met volle of gekartelde schijven hebben een aantal fabrikanten ook varianten met schijven voor extreem oppervlakkige grondbewerking of optionele voorbouw werktuigen specifiek voor het vernietigen van groenbemesters en plantenresten na de oogst.
Zo heeft Väderstad de CrossCutter Disc, die niet alleen zeer oppervlakkig werkt maar door de breedte van de schijf ook groenbemester over de gehele werkbreedte gaat snijden. Daarnaast kunnen de grotere (getrokken) schijveneggen van Väderstad ook uitgerust worden met een CrossCutter Knife, een messenrol die voor de schijven loopt en de planten snijdt haaks op de snijrichting van de schijven. Ook de Amazone Catros schijveneggen kunnen met een dergelijke messenrol uitgerust worden.  De Kerner X-Cut Solo, die in ons vorige artikel besproken werd, combineert eveneens een messenrol met 1 rij gegolfde schijven. Het Italiaanse Dondi ontwikkelde een schijveneg voor frontaanbouw met werkbreedtes van 3 tot 6 meter. De gegolfde schijven snijden de groenbemester en werken deze oppervlakkig in. De schijveneg kan daarnaast ook gebruikt worden voor het egaliseren van geploegd land voor een zaai- of plantcombinatie. Steeno heeft een vergelijkbare schijveneg in hun gamma die gegolfde schijven en een messenrol combineert. De Steeno Disco Mulch snijdt de groenbemester met de messelrol in verticale stukken, waarna de gegolfde schijven de resten verder versnipperen en oppervlakkig inwerken. De machine kan eveneens gebruikt worden om maïsstoppels te verkleinen.

YouTube player

Tijdens de Werktuigendagen 2017 was er een geleide demonstratie rond het vernietigen van groenbemesters. Hier kwamen verschillende technieken, waaronder schijveneggen aan bod.

YouTube player

De lijst van fabrikanten die standaard schijveneggen in hun programma hebben is lang, maar we geven toch een opsomming:

Deze lijst is naar alle waarschijnlijkheid onvolledig. Ontbreekt uw merk/firma? Contacteer ons, we voegen u met plezier toe.
%d bloggers liken dit: