750.000 graaflaadcombinaties, een historische dag voor JCB

JCB vierde op 3 maart een unieke mijlpaal. De 750.000ste graaflaadcombinatie rolde van de productieband! De jubileum-machine rolde van de band in de fabriek van Rocester, Staffordshire, waar bijna 70 jaar geleden ook de eerste JCB graaflaadcombinatie werd vervaardigd.

In 1953 bedacht Joseph Cyril Bamford CBE, de oprichter van JCB, het idee van de JCB graaflaadcombinatie. Voor het eerst in de geschiedenis werd er een machine gecreëerd die een frontlader combineerde met een graafarm aan de achterzijde.

JCB-voorzitter Lord Bamford vertelde, ter gelegenheid van het jubileum: “Het kijken naar de productie van de eerste graaflaadcombinaties behoren tot mijn vroegste jeugdherinneringen. Het is ongelooflijk dat we er nu 750.000 hebben geproduceerd. Wat nog ongelofelijker is, is dat de graaflaadcombinatie bijna zeven decennia later nog steeds een populaire machine is. Dit bewijst de veelzijdigheid van de graaflaadcombinatie en zijn populariteit die in de toekomst zeker zal blijven groeien.”

Het 750.000ste model is een speciale editie van de nieuwste 3CX graaflaadcombinatie, met een unieke kleurstelling en uitgebreide specificatie.

  • De eerste graaflaadcombinatie was de JCB Mark I. Het concept ontwikkelde zich snel met de lancering van de Hydra-Digga in 1956. Beide machines waren blauw en rood gekleurd.
  • Het was pas in 1960, met het uitbrengen van de zwaardere en krachtigere JCB 4, dat de kenmerkende gele JCB-branding zijn intrede maakte.
  • In 1961 ging de JCB 3 in productie, gevolgd door de JCB 3C in 1963 en de JCB 3CII in 1967 – een model dat de daaropvolgende 13 jaar in productie bleef.
  • 1980 was een echt keerpunt met de investering van £24 miljoen in de ontwikkeling van de technologisch geavanceerde JCB 3CX die uitgroeide tot een wereldwijd icoon.
  • In december 2012 vierde JCB nog de productie van zijn 500.000ste 5CX, de krachtigste graaflaadcombinatie die JCB ooit heeft gemaakt.

%d bloggers liken dit: