Benoit Strauven geeft fakkel door bij Matermaco Group

Na 4,5 jaar aan het hoofd van Matermaco Group maakt Benoit Strauven plaats voor zijn opvolging. Arnout Vanrenterghem, sinds oktober 2018 aan de slag als Directeur Landbouw bij Matermaco Agriculture, wordt Algemeen Directeur voor zowel de landbouw- als industrietak in België.  Anderzijds wordt Bruno Jarry Algemeen Directeur voor de buitenlandse afdeling, die via Matera diverse machines en diensten aanbiedt in Noord-Afrika. De overdracht begint op 1 maart 2020, en Strauven zwaait eind maart af.

“We hebben besloten onze organisatie aan te passen en te focussen op de grote groeipolen,” verduidelijkt Benoit Strauven. Binnen Matermaco waren er tot voor kort 4 grote pijlers: Matermaco Agriculture (AGCO), Compact en Agri (Kubota), Industry en Matera. Eerder dit jaar besloot Kubota Europe om rechtstreeks naar de markt te gaan, maar de impact op de organisatie is beperkt gebleven. Een aantal mensen zijn mee kunnen gaan met Kubota, anderen zijn binnen Matermaco kunnen ingezet worden voor andere merken om daar de groei verder te ondersteunen. “Wanneer we Matermaco Group in zijn geheel bekijken zijn er de Belgische activiteiten en die in Afrika. We maken de keuze om de Belgische activiteiten te laten leiden door Arnout Vanrenterghem, die al Directeur Landbouw was. Luc Deleener blijft directeur van de afdeling Industry en zal dus rapporteren aan Vanrenterghem.

“In de voorbije jaren is er een volledig nieuw directieteam aan de leiding van Matermaco gekomen. Dat heeft niet alleen een verandering van cultuur met zich meegebracht, maar ook een injectie van kwaliteit en ambitie. Ik heb het volste vertrouwen in de vernieuwde dynamiek die Arnout en Bruno aanbrengen binnen het bedrijf, samen met Gerrit Goessaert als financieel directeur” vult Benoit Strauven verder aan. “Binnen het bedrijf merk ik ook dat er een nieuwe cultuur aan het groeien is, een cultuur van transparantie, samenwerking, klantgerichtheid en creativiteit.”

De afgelopen jaren werd binnen Matermaco ook het nodige geld geïnvesteerd. Er kwam een nieuwe visuele identiteit, die de verschillende bedrijfstakken duidelijk van elkaar onderscheiden en ook de online aanwezigheid van de verschillende merken werd verbeterd. “Wat niet meteen zichtbaar is, zijn de investeringen die achter de schermen gebeurden. Zo werd onder meer het volledige IT systeem aangepakt voor een snellere en efficiëntere werking, en werd er nog nooit zo veel geïnvesteerd in opleidingen en ontwikkelingstrajecten voor het personeel. Ik ben oprecht fier op het werk dat het volledige Matermaco team de afgelopen jaren heeft verricht.”

Door het wegvallen van Kubota binnen het Matermaco gamma blijven er dus 3 pijlers over. In de landbouwtak zijn Massey Ferguson en Valtra de sterkhouders. Voor Industry springen Mecalac, LiuGong en Kubota generatoren en motoren er uit, naast onder meer Trime lichtmasten en Mitsubishi heftrucks. In Afrika staat Matera sterk met o.a. Terex Trucks, Belaz en Terex Finlay. “Het wegvallen van Kubota heeft een beperkte impact gehad op onze organisatie. De 3 pijlers die overblijven maken dat we onze focus kunnen toespitsen op de landbouw, industrie en de ontwikkeling van de handel in Afrika.  Deze 3 activiteiten groeien gestaag. We hebben goede contacten met Agco voor Massey Ferguson en Valtra en Mecalac heeft hun vertrouwen opnieuw uitgesproken voor Matermaco Industry na de uitbreiding van hun gamma via overnames. In Afrika zijn we van de verdeler 1 merk voor 1 sector in 1 land geëvolueerd naar een integrator met een totaalpakket in meerdere landen. We staan er zeer sterk met onze hoofdmerken, en nemen andere merken en producten mee om waar nodig voor onze klanten een passende oplossing voor hun noden te ontwikkelen. Hierdoor gaan steeds weer nieuwe deuren open en krijgen we ook toegang tot sectoren waar we nog niet eerder actief waren. We zijn het jaar 2020 begonnen met een bijzonder goed gevulde orderportefeuille, en het is dan ook met volle overtuiging dat ik mag zeggen dat de toekomst er stralend uitziet,” eindigt Strauven.

%d bloggers liken dit: