Kubota viert 130 jaar met “Dream tractor”

Op een technologiebeurs in Japan toonde Kubota, ter ere van hun 130ste verjaardag, de X-tractor. De autonome trekker is elektrisch aangedreven en voorzien van de nodige kunstmatige intelligentie. Zonder cabine en op 4 rupsen doet hij ook wel denken aan 2 projecten van andere constructeurs.

De “Dream Tractor” is ontwikkeld met de uitdagingen waar de Japanse landbouw voor staat in het achterhoofd, zoals schaalvergroting, vergrijzing, weinig opvolging en dalend aantal arbeidskrachten.  De X-Tractor kan volledig autonoom werken, waarbij de machine rekening houdt met allerhande verzamelde data om op tijd de juiste bewerkingen uit te voeren. De data die de tractor zelf verzameld kan gedeeld worden met andere machines in de buurt. Voor de aandrijving koos Kubota voor 100% elektrisch, de motoren worden gevoed door Li-ion batterijen en zonnecellen. De X-tractor wordt op de 4 rupsen aangedreven voor optimale grip en minimale bodemschade. De rijhoogte kan aangepast worden naargelang de omstandigheden, laag voor een verbeterde stabiliteit, hoog voor over gewassen te rijden.

Of, en wanneer, de machine in het veld te zien is, is niet meegedeeld.

%d bloggers liken dit: