Zoete aardappelen rooien met Schmiede.one

De vraag naar zoete aardappelen groeit niet alleen in ons land, maar overal in Europa. Schmiede.one, de door Christoph Grimme in 2017 opgerichte startup, stelde op Agritechnica de eerste zelfrijdende zoete aardappelrooier met rupsonderstel voor.

Zoete aardappelen zijn zeer gevoelig voor beschadigingen, daarom gebeurt het rooiwerk dikwijls met de hand. Schmiede.one ontwikkelde de Harvey.one als éénrijige, autonome rooier waarbij de bataten met de hand van de leesband genomen worden en in kistjes gelegd. De rooier is in staat autonoom over het veld te navigeren zodat de chauffeur mee kan werken aan de leestafel.

Een 37 PK sterke 3-cilinder dieselmotor zorgt voor genoeg capaciteit om de 2.600 kg zware rooier door de rijen te laten rijden. De rooier Harvey.one is met een lengte van 5 m, 2,5 m breedte en 2,2 m hoogte uitstekend in te zetten op de kleinste percelen. De rijaandrijving maar ook de zeefbanden kunnen traploos in snelheid versteld worden, waarmee de bediener altijd op wisselende omstandigheden reageren kan. Voor optimale bodembescherming en tractie is de rooier met twee rupsloopwerken uitgevoerd.

De zoete aardappelen worden gerooid door middel van beproefde Grimme rooitechniek, waarna de vruchten via een minimale valhoogte op de gesloten kunststofband van de leestafel terecht komen. Aan de leestafel kunnen tot 4 personen comfortabel afval sorteren en de zoete aardappelen voorzichtig in de kisten afleggen.

Dankzij de compacte afmetingen en het geringe gewicht zijn wegtransport tussen de percelen geen probleem en met een grote auto-aanhanger mogelijk.

De Harvey.one is als multifunctionele werktuigdrager ontwikkeld, waarmee ook andere hakvruchten, zoals aardappelen, uien, etc. gerooid kunnen worden. De rooier werd al succesvol in Duitsland ingezet. Het doel op middellange termijn is dat de multifunctionele werktuigdrager Harvey.one niet alleen kan worden gekocht, maar ook gehuurd. Hierdoor hebben telers met kleine oppervlakten ook de mogelijkheid om kneedbaar fruit mechanisch en zeer voorzichtig te oogsten zonder veel te hoeven investeren.

%d bloggers liken dit: