’s Werelds snelste tractor: de JCB Fastrac Two

JCB vestigde dit jaar niet 1 maar 2 snelheidsrecords! Met de Fastrac One brak de fabrikant het Britse snelheidsrecord eerder dit jaar, begin deze week ging de Fastrac Two door het wereldrecord.

De Fastrac Two is een doorontwikkeling van de Fastrac One, met meer vermogen onder de motorkap, een verbeterde aerodynamica en 10% minder gewicht. Op het Elvington vliegveld in York haalde de zwaar gemodificeerde Fastrac een gemiddelde snelheid van 218.72 km/u (135.91mph) in beide richtingen. De topsnelheid bedroeg zelfs 247.47 km/u (153.771 mph).
Om die snelheid te halen werd een 7,2 liter JCB Dieselmax motor onder handen genomen zodat die 1.016 pk en meer dan 2.500 Nm koppel produceert. De aerodynamica werd verzorgd door Williams Advanced Engineering, een firma die kan terugvallen op ervaring uit onder meer de Formule 1 wereld. Zo werd onder meer de cabine lager en smaller gemaakt, de gehele machine 20 centimeter verlaagd en verschillende spoilers aangepast om 10% minder luchtweerstand te ontwikkelen.
De carrosserie van de Fastrac Two werd gemaakt uit lichtgewicht aluminium en carbonplaten en ook de ophanging en assen werden lichter gemaakt.

Het record werd door Guiness World Records gevalideerd. Hiervoor moest de Fastrac Two 2 runs in elke richting van de landingsstrip van het vliegveld van Elvington maken, waarbij op 1 kilometer van elkaar telkens meetapparatuur  was opgesteld, en dit binnen een vooraf vastgesteld tijd.

 

YouTube player
%d bloggers liken dit: