Op Agritechnica was de grootste trend de digitalisering. Niet alleen grote fabrikanten maar ook kleine startups pakten uit met hun manier van omgaan met gegevens en digitale aansturing van machines. Begin december toont Dezeure hun aanpak op gebied van digitalisering op Agribex.

Steeds meer opties op de wagens zorgen meer elektrische en hydraulische functies. De Veurnse fabrikant ontwikkelde voor de steeds complexere machines een bedieningskast die Secutouch gedoopt werd. Duidelijke pictogrammen en geautomatiseerde functies maken de bediening eenvoudig. Onder Secutouch verzamelde Dezeure verschillende digitale bedieningen, afhankelijk van de productgroep.

Voor kippers en dumpers doopte de fabrikant de software SmartDrive. SmartDrive bevat onder meer een geïntegreerd weegsysteem, automatische rijhoogte van de hydraulische ophanging, automatische vlakstelling bij het lossen, DriveAssist voor meer grip in moeilijke omstandigheden en optioneel ook de beveiliging van een automatisch afdeksysteem.
SmartLoader is de software voor de hooglossers, die eventueel uitgerust zijn met een TurboCleaner. De software heeft verschillende modi, zoals veld, weg, lossen, tractie en TurboCleaner. Daarnaast kunnen allerhande functies aangestuurd worden zoals de snelheid van de losbodem, de snelheid van de rollen van de TurboCleaner, schuinstelling van de bak om gemakkelijker te laden, beveiliging van de tractieassen en de TurboCleaner of optioneel een automatisch afdeksysteem. De SmartLoader is ook voorzien van een back-up bediening zodat bij een eventuele storing verder kan gewerkt worden.
Voor de stalmestspreider ontwikkelde Dezeure de SmartSpread. Deze bediening heeft een automatisch doseersysteem voor een precieze spreiding en kan aangestuurd worden door een taakinvoer (met geheugen voor 20 taken). SmartSpread heeft eveneens een geïntegreerd weegsysteem en een back-up bediening. Optioneel kan ook een beveiliging van de tractie-assen voorzien worden.
Voor de mengmesttanks ontwierpen de ingenieurs van Dezeure tenslotte SmartFlow. SmartFlow omvat onder meer een automatisch doseersysteem voor precieze spreiding of injectie van de mengmest en een hectareteller. Optioneel kan SmartFLow aangestuurd worden voor het GPS-systeem van de trekker voor sectiebediening van de injecteur. Daarnaast kan een automatische volgorde bediening van de injecteur en beveiliging van de tractieassen eveneens als optie voorzien worden.

Naast de digitale bediening van de verschillende wagens hebben de Secutouch monitors ook als voordeel dat ze kunnen gebruikt worden voor foutopsporing, zowel bij de machine als op afstand. Daarnaast kunnen bepaalde sensoren en functies ook overbrugd worden wanneer nodig (bvb bij panne). Ook het uitlezen van gegevens (tonnage, hectares, afstand) is mogelijk voor een vereenvoudigde boekhouding en facturatie.

Al de Secutouch bedieningen zijn te zien op de stand van Dezeure op Agribex.

%d bloggers liken dit: