Agritechnica is niet alleen de beurs om nieuwe producten te lanceren, ook ideeën worden er graag aan het grote publiek getoond. Zowel Massey Ferguson als Steyr stelden deze ochtend hun benadering van de trekker van de toekomst voor.

De trekker van de toekomst is iets wat vele mensen bezig houdt. Sommige merken houden een design challenge, andere zetten er een ontwerpbureau op of vragen input van het grote publiek. Zoals de technologie evolueert, evolueren de ontwerpen mee. Doorheen de jaren zagen we heel futuristische ontwerpen, maar wat Massey Ferguson en Steyr vandaag toonden staat niet zo ver af van de trekkers die we in onze velden zien rijden.

Massey Ferguson ‘MF NEXT Concept’
Met zijn wit, zwart en gouden kleuren met rode details grijpt Massey Ferguson terug naar de maanlanding, nu 50 jaar geleden. “Met de maanlanding veranderde de perceptie van de mens over wat kan en niet kan. Die kleine stap op de maan was een verwezenlijking van iets wat tevoren onmogelijk leek, iets waarmee een nieuw tijdperk begon”, zegt Thierry Lhotte, VP en Managing Director van Massey Ferguson Europa en Midden-Oosten. “Met de MF Concept tractor toont Massey Ferguson de dynamische designs van de toekomst, die duidelijk het DNA van het merk meedragen. Ook onze visie over hoe we technologie in trekkers toegankelijk, gebruiksvriendelijk en betaalbaar maken voor landbouwers wereldwijd is erin vertaald.”

Het MF NEXT Concept oogt futuristisch, maar is vooral praktisch. Technologische toepassingen zitten verweven in de trekker en maken zowel gedeeltelijk als geheel autonoom werken mogelijk. Zo is de tractor onder meer voorzien van gewassensoren en camera’s voor real-time bijsturen van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen of kunstmeststoffen. Dezelfde gegevens worden ook doorgestuurd naar de NEXT Generation Precision Farming software die naadloos aansluit op het reeds bestaande AGCO Fuse systeem.
In de cabine is geen stuurwiel mee te vinden. 2 joysticks geven de bestuurder alles in handen om de trekker te bedienen en besturen. Geen nieuw concept want de IDEAL maaidorser is er reeds mee uitgerust. In autonome modus krijgt de bestuurder (of moeten we passagier zeggen?) de mogelijkheid de trekker in te stellen via 3 touchscreens, waarop ook alle informatie van de trekker te overzien is. Spiegels ontbreken, camera’s met een breedhoeklens zorgen ervoor dat de chauffeur alles ziet wat moet gezien worden. Ook dit wordt reeds toegepast in bestaande voertuigen, zoals de Audi E-Tron en bij Mercedes vrachtwagens. Zo ver staat het MF concept dus niet van de werkelijkheid.
Ook de partners van Massey Ferguson, zoals Trelleborg, dachten mee met dit concept. Zo voorzag deze fabrikant de concepttrekker van speciale banden met een realtime connectie voor het uitlezen en bijsturen van bijvoorbeeld de bandendruk.

Steyr Konzept
Steyr hield zich voor hun concept aan hun huiskleuren. Enkel de opvallende blauwe led-logo’s van FPT in de wielen brengen wat extra kleur in het geheel. FPT is in het verhaal van de Steyr Konzept een belangrijke partner. Onder de motorkap van de trekker zit namelijk een krachtige viercilinder motor van het merk als onderdeel van een modulaire hybride elektroaandrijving. De motor drijft een generator aan, die op zijn beurt energie levert aan 5 elektromotoren, 1 in elk wiel en 1 voor de aftakas en het hydraulische systeem. Alle elektromotoren zijn in de Steyr Konzept zo met elkaar verbonden dat de kracht altijd daar wordt ingezet waar deze overeenkomstig de toepassing nodig is. Een eTorque-Boost, gevoed door een centrale batterij, levert bij vermogenspieken aanvullende energie. Het resultaat van dit systeem is een zeer efficiënte traploze

elektroaandrijving. De elektrische aandrijving van de aftakas maakt zowel variabele toerentallen als achteruitrijden mogelijk. Voor geëlektrificeerde machines zijn 700V- en 48V-aansluitingen ter beschikking. Een ander voordeel van de elektromotoren is de mogelijkheid van terugwinning en opslag van energie, bijvoorbeeld bij afdalingen. Het laden via de contactdoos is eveneens mogelijk.
De Steyr Konzept krijgt een nieuwe, onafhankelijke ophanging per wiel en vierwielbesturing. Hierdoor heeft de trekker een zeer kleine draaicirkel en kan de stabiliteit van de trekker verhoogd worden door het zwaartepunt dichter bij de grond te brengen.
Ook met betrekking tot de uitrusting voor precisielandbouw is de Steyr Konzept van nieuwe oplossingen voorzien. Een met sensporen uitgeruste drone, die voor de tractor over het veld uitvliegt, levert gegevens in real-time. Deze gegevens kunnen in de cabine direct verwerkt worden in wat Steyr een “digitaal landbouwkantoor” noemt. Zo is de Steyr Konzept bijvoorbeeld uitgerust met een geïntegreerd display in de rechter zijruit die door de chauffeur bediend kan worden. Een vooruit gericht head-up-display projecteert alle belangrijke voertuiggegevens in het zichtveld van de bestuurder.

“Met de gepresenteerde studie kijkt STEYR naar de toekomst van de tractorbouw. De STEYR Konzept biedt ons de mogelijkheid technische mogelijkheden opnieuw te bedenken om comfort, efficiëntie en duurzaamheid op een nieuwe manier met elkaar te verenigen. Wij zijn blij concrete oplossingen voor komende uitdagingen in de landbouw en het bedrijf te kunnen tonen.

Met de STEYR Konzept laten we weer eens de innovatiekracht van STEYR zien. En uiteraard altijd met de eisen van onze klanten als middelpunt.“ aldus Christian Huber, Vice President Global Tractor Product Management.

 

%d bloggers liken dit: