Bas en Yorick op avontuur in het buitenland

Velen dromen van de grote oogst op uitgestrekte Amerikaanse velden of veldwerk op gigantische akkers in Australië. Er zijn er die hun droom ook omzetten naar de werkelijkheid. 2 zo’n mannen zijn Bas en Yorick.

Bas vertrok 3 jaar geleden al eens voor een oogstseizoen naar Amerika, waar hij bij Beckley Harvesting met maaidorsers, overlaadwagens en trucks reed. Yorick spendeerde eerder al een zaai- en oogstseizoen in Canada bij Versluis Grain Farms. Beide heren vertrokken dit jaar opnieuw voor een buitenlands avontuur. Bas ging opnieuw achter het stuur zitten bij Beckley Harvesting, Yorick trok naar Australië om te gaan zaaien bij Tropiano Farms en doet nu short term work op andere farms.

Naam: Bas De Rycke
Woonplaats: Zaffelare (Oost-Vlaanderen)
Werkt voor: Beckley Harvesting (Colby, Kansas)
Rijdt met: John Deere maaidorser, John Deere 8R met Brent overlaadwagen, Peterbilt truck met dieplader of graanwagen

Harvesting the grain that feeds the world

Beckley Harvesting is een typische Amerikaanse “custom harvester”. Alles begon in 1955 met grootvader Duane die met een International Harvester maaidorser naar het zuiden van de VS trok. Beckley Harvesting is een echt familiebedrijf, waar zonen, dochters en schoonfamilie, aangevuld met andere chauffeurs, samen in opdracht van boeren oogsten. Beckley Harvesting werkt in 5 verschillende staten (Texas, Oklahoma, Kansas, South en North Dakota) en oogst jaarlijks meer dan 50.000 acres (meer dan 20.000 hectares). Alle gewassen die door een maaidorser kunnen worden geoogst, de belangrijkste zijn tarwe, koolzaad, korrelmaïs, sojabonen en droge erwten.

Beckley Harvesting gebruikt 6 John Deere S770 maaidorsers bij de oogst. Om het gedorste gewas af te voeren naar de trucks maken ze gebruik van 3 John Deere 8320R en 2 8430 trekkers die elk een Brent 1396 overlaadwagen meetrekken. 13 trucks voeren het graan of de korrelmaïs af naar de silo of molen. Dezelfde trucks worden ook ingezet bij de verhuis van machines. 3 service trucks zorgen er voor dat alle machines in optimale conditie blijven voor een vlot verloop van de oogst.

 

YouTube player

Naam: Yorick Van Steirteghem
Woonplaats: Sint-Pauwels (Oost-Vlaanderen)
Werkt voor: Tropiano Farms (Mullewa, West Australië)
Rijdt met: New Holland T9060 met 18m brede zaaimachine, Claas Lexion, Case IH Magnum met vierkante balenpers

 

David en zijn vader John runnen samen “Tropiano Farms”, een graanboerderij in Mullewa in het westen van Australië. Er worden op meer dan 7500 hectare verschillende gewassen geteeld. De grootte van de akkers schommelt tussen 150 en 500 hectare. Bij “Tropiano Farms” wordt aan dry land farming gedaan. Dit wil zeggen dat er niet beregend wordt tijdens het groeiseizoen, maar dat er volledig gerekend wordt op natuurlijke regen. Naast het akkerbouwgedeelte zijn er ook een 2000tal schapen op de farm. Bij “Tropiano Farms” heeft Yorick mee het zaaiseizoen gedaan, achter het stuur van een New Holland T9060 met een 18meter brede ‘Deep Blade System’-zaaimachine van het Australisch Auseeder. Om de zaaimachine van het nodige zaad te voorzien trekt de New Holland ook een multi stream aircart van John Deere mee. Deze aircart is voorzien van een zaadtank met een inhoud van 3ton-en een kunstmesttank van 5 ton. Daarnaast worden ook vloeibare meststoffen meegegeven bij het zaaien. Na het zaaiseizoen werd het rustig op de farm en ging Yorick op zoek short term work in afwachting van het oogstseizoen.

Een eerste werkje was het persen van 500 hectare hooi in vierkante pakken bij een akker bouwer in Cunderdin, een tweetal uur ten oosten van Perth. Deze akkerbouwer, die zijn boerderij “Kopki farms” doopte, heeft ook 1500 hectare andere gewassen (tarwe, gerst, erwten…) om te oogsten. Na het persen sprong Yorick het vliegtuig op richting Esperance om bij Harts Hill Farms een 4.000 hectare mee te gaan dorsen. Dorsen gebeurt met 2 Claas Lexions 770 terwijl een Xerion 5000 met overlaadwagen het gedorste graan naar de motherbin (tussenopslag van 110 ton)brengt. En wanneer er niet mag geoogst worden (wegens te droog, teveel wind,…) kan Yorick 50 km verder naar Esperance de toerist gaan uithangen op prachtige witte stranden en een blauwe zee.

 

 

%d bloggers liken dit: