Geringhoff stopt maisstengelboorder

Om de kans op overwinteren van de maisstengelboorder te minimaliseren ontwikkelde Geringhoff een nieuw maisvoorzetstuk voor gebruik in de korrelmais. Naast het plukken van maiskolven gaat het voorzetstuk ook de stoppel vernietigen.

De maisstengelboorder is niet alleen voor Duitse en Franse boeren een plaag, maar ook in België krijgen we meer en meer met het insect te maken. Om overwinteren van de poppen te voorkomen is het van belang de stoppel en gewasresten van de mais goed te verkleinen. Geringhoff ontwikkelde hiervoor de Horizon Star III Razor, die niet alleen de kolven plukt maar ook de gewasresten en stoppel verkleint. 2 tegen elkaar indraaiende plukrollen trekken de plant naar beneden en snijden de stengel in grove stukken waarna een derde snijrol de plantenresten verkleint. Onder de rollen is een horizontaal sneldraaiend mes gemonteerd met naar beneden gerichte vleugels dat de stoppel versnipperd en waar kan de gewasresten nog verder verkleint.

Om zo dicht mogelijk bij de bodem te kunnen werken en zo de stoppels optimaal te vernietigen splitste Geringhoff de Horizon Star III Razor in 2 helften, die onafhankelijk van elkaar de contouren van het veld kunnen volgen. Voor een goede bodem volging is het voorzetstuk voorzien van 3 hoogtesensoren. Door het verkleinen van de plantenresten kunnen deze sneller en volledige verrotten waardoor de kans op ontwikkeling van fusarium ook afneemt. Zo kan het gebruik van zowel insecticide als fungicide ook beperkt worden.

Geringhoff kreeg voor deze innovatie een zilveren medaille op Agritechnica.

Geringhoff op Agritechnica: Hall 13, stand A39

%d bloggers liken dit: