Ploeger introduceert nieuw concept zelfrijdende bandhark

Ploeger heeft een volledig nieuw concept zelfrijdende bandhark ontwikkeld. Het nieuwe model krijgt de naam CM4240, of kortweg Merger. Na een ontwikkelingstraject van enkele jaren heeft de fabrikant dit seizoen drie prototypes bij loonwerkers in het veld om de nodige praktijkervaring op te doen. In het najaar staat de eerste productieserie gepland. De Merger combineert de innovatieve opraaptechniek van de Oostenrijkse fabrikant Reiter met een aantal eigen innovaties. 

De ontwikkeling van de CM4240 past in de toenemende interesse voor bandharken die de laatste jaren zichtbaar is, maar waar tot nu toe geen passende oplossing voor de loonwerker geboden werd. Dat verandert met deze introductie. Waar het bij de rotorhark zoeken is naar een compromis tussen capaciteit, midden- of zijafleg en transportafmetingen, wordt dit bij de nieuwe zelfrijdende bandhark naadloos geïntegreerd. De machine gaat met één druk op de knop van middenafleg naar zijafleg, of zelfs dubbele zwadafleg. Zo creëert de CM4240 altijd de optimale rug voor de hakselaar of opraapwagen. In combinatie met werksnelheden tot 20 km/u betekent dit een forse efficiëntieslag. Daarbij heeft de bestuurder de pick-ups altijd voor zich en dus volledige controle over het werk. Ingeklapt is de Merger compact en wendbaar om snel van veld naar veld te gaan.

Uniek zijn de pick-ups die het gewas vóór de wielen oprapen. Doordat er niet over het gewas gereden wordt, kunnen de pick-ups minder diep ingesteld worden. De pick-ups zijn flexibel; ze volgen eventuele oneffenheden in het veld. De slepende tanden zorgen er voor dat, ook als ze onbedoeld de grond raken, er geen vervuiling in het gewas terecht komt. Eén van de innovaties is de driepuntsophanging met sideshift functie, die midden- én zijafleg mogelijk maakt. Zo kan de breedte van het zwad en de hoeveelheid materiaal in het zwad aangepast worden om de capaciteit van de hakselaar, opraapwagen of balenpers te optimaliseren. Een andere belangrijke ontwikkeling zijn de dubbele ‘aangedreven’ zwadrollen die zorgen voor een perfecte invoer van het gewas op hoge snelheid. De werkbreedte van de Merger varieert van 10 tot ruim 12 meter.

%d bloggers liken dit: