Amazone Cirrus met Minimum TillDisc

Met de gegolfde schijveneg Minimum TillDisc krijgt de Cirrus een speciale uitrusting op het gebied van grondbewerkingsmachines. Met een rijenafstand van 16,6 cm kunnen met de schijven direct voor de zaaikouters de bodem, oogstrestanten of zelfs bestaande planten worden doorgesneden. Met de gegolfde schijven wordt duidelijk minder grond verplaatst dan bij het conventionele schijvenveld met twee rijen. In probleemgebieden met verhoogde resistentie en onkruidgroei kan dit schijvenveld zeer effectief zijn, omdat het voor „schijnzaaien“ zeer geschikt is.

Na een basisgrondbewerking en met de huidige gewasbeschermingsmaatregelen alsmede na opkomst van het uitgevallen graan en onkruid wordt de grond voor het zaaien niet nog een keer bewerkt. Het zaaien van het volgende gewas wordt verder verplaatst in de richting van kiemrust en minimaliseert zo de kiemkracht van het onkruid. Tijdens het zaaien wordt met Minimum TillDisc zo weinig mogelijk grond verplaatst en alleen in het gebied rond het nalopende zaaikouter losgemaakt en gesneden om opnieuw ontkiemen van het onkruid te voorkomen.

Bij het aanleggen van groene wallen voor effectief onkruid- en erosiebeheer helpt de Minimum TillDisc eveneens als extensief werktuig. Alleen in het gebied van de voorlopende kouters worden oogstrestanten, dode of opkomende gewassen doorgesneden om met de navolgende zaaikouters te worden ingewerkt. Ook in bestaande voedermengsels kan deze methode worden gebruikt om een ander gewas door te zaaien om het risico van schade door overwintering te minimaliseren. 

Het gebruik van de Minimum TillDisc maakt op droge percelen een waterbesparende strooksgewijze bewerking mogelijk, omdat alleen de strook direct voor het zaaikouter wordt bewerkt. Onder natte en plakkerige grondbewerking worden door het gegolfde schijvenveld minder kluiten naar de oppervlakte gebracht dan met een normaal schijvenveld. Het gebruik van de Minimum TillDisc trekt de Cirrus bovendien nog lichter, wat een positief effect heeft op het brandstofverbruik.  

Zo biedt de Cirrus, afhankelijk van de wensen van de klant, een brede keuze uit voorlopende werktuigen. Naast het standaard schijvenveld met de 460 mm grof gekartelde of als alternatief fijn gekartelde schijven kan de Cirrus met de nieuwe gegolfde schijven Minimum TillDisc of compleet zonder schijvenveld worden geleverd.   

%d bloggers liken dit: