Claas geeft Rollant Uniwrap update

Claas komt met een nieuwe en verbeterde versie van de Rollant Uniwrap perswikkelcombinatie. De Rollant 630 RC Uniwrap kent tegenover de vorige generatie een heel aantal vernieuwingen en verbeteringen voor verhoogde prestaties in het veld.  Ook de look van de pers kreeg een update.

Opvallend aan de nieuwe Rollant 630 RC Uniwrap is de look. Bij de update kreeg de pers dezelfde Y-lijnen mee die eerder al op de Lexion getoond werden. Om de efficiëntie van de pers al van bij het oprapen van het gewas te verbeteren rustte Claas de machine uit met een Multiflow pickup met 5 rijen tanden en een werkbreedte van 2,1 meter. De vernieuwde curvebaan vraagt tegenover de curvebaan op de vorige generatie persen 20% minder vermogen.  Tussen de tanden is de pickup uitgerust met kunststof strips die eenvoudig te verwijderen zijn voor gemakkelijke toegang tijdens bijvoorbeeld onderhoud of om tanden te vervangen. Onderaan zijn de strips smaller gemaakt zodat vuil vlot uit de pickup kan vallen.

Het te persen gewas wordt gesneden door de heavy duty Roto-Cut rotor. Deze is uitgerust met 25 messen, die schakelbaar zijn in groepen 25/13/12/0. De theoretische snijlengte bedraagt 44mm. Alle messen zijn afzonderlijk beveiligd en kunnen vanuit de cabine electro-hydraulisch in- en uitgeschakeld worden. Van de rotor komt het gewas in de perskamer terecht. Deze heeft 16 stalen rollen met ribbels. De assen van de rollen zijn vergroot naar 55mm daar waar de rollen het het zwaarst te verduren krijgen. Zo kunnen balen met een nog hogere dichtheid geperst worden. De baaldiameter kan worden ingesteld van 1,25 tot 1,35 m. De nieuwe Claas Rollant 630 RC Uniwrap kan optioneel geleverd worden met het MPS PLUS systeem. Een draaibaar segment met 3 rollen in de achterklep levert extra druk voor nog hardere balen met een hoge kernverdichting. Aan het begin van het persproces steken de drie MPS-rollen uit in de perskamer. Tijdens het proces worden de rollen omhoog geduwd door de baal naarmate deze groter wordt. Hierdoor draait de baal meteen vanaf het begin en wordt deze gecomprimeerd vanaf een diameter van slechts 90 cm. De druk is vrij instelbaar van 60 tot 120 bar vanuit de cabine. Dankzij het MPS Plus systeem kan ook gekozen worden om de laatste lagen van de baal niet de snijden.

Om het geheel aan te drijven versterkte Claas de aandrijfkettingen op de plekken die het meest onderhevig zijn aan slijtage. De kettingschakels zijn daar zowel langer als sterker. Samen met de grotere tandwielen vermindert dit de slijtage van de kettingen. Geleiders aan weerszijden van de kettingspanwielen verminderen ook de slijtage door te voorkomen dat de ketting wegglijdt of verschuift. De grootte van het oliereservoir voor kettingsmering is vergroot tot 7,2 l, waardoor er voldoende olie is voor een lange levensduur onder alle bedrijfsomstandigheden. En omdat het smeersysteem elke afzonderlijke ketting voorziet van precies de benodigde hoeveelheid olie, wordt er geen olie verspild. Dit beschermt het milieu en garandeert een efficiënte werking – tot wel 14 uur lang, zonder bijgevuld te hoeven worden. Het nieuwe centrale smeersysteem is ook ontworpen voor veeleisende en variabele oogstomstandigheden. Naast het vertrouwde centrale smeersysteem is optioneel een verbeterd PLUS centraal smeersysteem verkrijgbaar dat de volledige wikkeltafel invet. Dit verkort de onderhoudstijd met nog eens 10 minuten.

Binden van de baal kan de Rollant 630 RC Uniwrap zowel met net als met folie. Het voordeel van foliebinding is dat er maar 1 restproduct overblijft. Daarnaast is de zuurstofbarriere ook groter bij foliebinding dan bij netbinding. Uitwerpen van de baal kan op 12 seconden. Wikkelen van een baal met 6 lagen film en 52% overlapping duurt minder dan 30 seconden. De nieuwe hydraulische folierem rekt de folie nog verder voor om de efficiëntie nog verder te verhogen: het voorrekken op de twee 750 mm pre-stretchers kan worden ingesteld op 67 of 82 procent.
Onder de grote onderhoudskleppen bevinden zich compartimenten die tot 12 reserverollen wikkelfolie bevatten, waar ze beschermd zijn tegen vuil en vocht.

Om de zode te beschermen en voldoende comfort te bieden tijdens transport over de weg monteert Claas banden met maat 600/55R26.5 onder de nieuwe perswikkelcombinatie. Om de machine te bedienen kan de CEMIS 700 terminal met een 7-inch kleuren touchscreen gekozen worden. Deze heeft 10 directe toegangstoetsen en een draaiknop. Als alternatief kunnen andere geschikte ISOBUS-terminals worden gebruikt. Achteraan op de pers, bij de wikkeltafel, monteerde Claas nog een bedieningskastje waarmee de hele machine kan bediend worden, zonder dat de chauffeur telkens in en uit de trekkercabine moet klimmen.

 

.
.

%d bloggers liken dit: