Agribex 2023 bevestigt zijn waarde

Afgelopen zondag avond sloot Agribex 2023 de deuren. Met meer dan 75.000 bezoekers mag de 72ste editie van de beurs een succes genoemd worden. In een beurslandschap dat sterk in beweging is bevestigt de beurs zijn waarde. Hoewel er hier en daar in de gangen te horen was dat dit de laatste editie van de beurs zou zijn ligt inmiddels de datum voor de 73ste editie in 2025 al vast!

Een dag minder beurs, maar evenveel bezoekers als de vorige editie. De organisatie achter Agribex mag terecht blij zijn na de 72ste editie van de beurs. Het Europese beurslandschap is sterk in beweging, met beursdata die verschuiven, bezoekersaantallen die achteruit gaan en fabrikanten of importeurs die wegblijven. Maar de beurs in Brussel bevestigt zijn waarde. Goed gevulde gangen tussen ruime stands en ondanks de problemen in de sector toch al bij al een positieve sfeer bij bezoekers en standhouders.  “Je voelt dat het leeft op de beursvloer,” zegt  Frederick Audenaert, verantwoordelijk bij Fedagrim voor stallenbouw en stalinrichting. “Maar ook ik moet toegeven dat er een licht positieve sfeer overheerste. De beurs stond in het teken van hoop en dat voel je ook. Mensen stellen vragen, maar ze geven zich niet direct gewonnen. Er is en blijft de ambitie om de landbouw in een nieuwe richting te duwen, maar daarvoor willen wij op het beleid kunnen wegen.”

Joost Vandesteene van Steeno deelt de positieve ervaring maar wil de verkoopcijfers nu afwachten. “De tijd dat er geshopt werd door loonwerkers of landbouwers tussen standhouders om de goedkoopste offerte te krijgen, is voorbij. Agribex is nog altijd een verkoopbeurs, maar we schrijven vandaag geen concrete bonnen meer. Wij leggen afspraken vast en die moeten we nu opvolgen. Maar het is voor mij duidelijk dat landbouw een primaire taak vervult, namelijk voedselvoorziening. Zonder landbouw komt er geen eten op tafel. En zonder machines is er ook geen landbouw meer mogelijk.”

“Het bezoekersaantal ligt perfect in lijn met de voorgaande jaren. We verliezen een dag en elke dag trok zo’n 15.000 bezoekers,” vult beursvoorzitter Tim Aerts aan. “We willen ons echter niet laten opjagen door beurscijfers. Door dit cijfer stellen wij Agribex niet in vraag. Zoals voorzitter Colpaert al aangaf heeft Agribex zijn waarde. Dat zullen vriend en vijand beamen. En wij engageren ons vandaag om binnen twee jaar opnieuw een beurs te organiseren in de eerste week van december. Op die manier willen we de geruchtenmolen de kop indrukken. Agribex is minder lang en iets compacter geworden. Dat is vooral de sfeer op de beurs ten goede gekomen. De beurs was warmer, hartelijker, ondanks het onzekere toekomstperspectief.”

De volgende editie van Agribex vindt plaats van 3 tot en met 7 december 2025 in Brussels Expo.

Een korte samenvatting van de beurs kan via onderstaande video bekijken:

YouTube player
%d bloggers liken dit: