Bednar stelt record grondbewerking scherp

Bednar stelde midden juli het wereldrecord grondbewerking scherp. Met 769,36 hectares bewerkte grond op 24u tijd voegde de fabrikant maar liefst 125,36 hectares toe aan het vorige record, dat dateerde van in 2007. Om het record te breken zette Bednar een Swifterdisc XE 18400 MEGA in, gekoppeld aan een John Deere 9RX 640. Het evenement werd georganiseerd door Bednar in samenwerking met de Roemeense John Deere importeur IPSO Agricultură.

Het hele evenement vond midden juli plaats in Roemenië, in de buurt van de stad Slatina in het zuiden van het land. Het landbouwbedrijf OLT Piess Slatine leverde de faciliteiten voor de wereldrecordpoging. Voor het record werden zes verschillende velden gekozen, waar onlangs tarwe, winterkoolzaad en erwten waren geoogst. Het grootste veld dat de combinatie tijdens het evenement bewerkte was 161,36 hectares groot.

Door de grote oppervlakte van de velden en de combinatie van een grote werkbreedte en hoge werksnelheid kon de combinatie een optimale prestatie leveren. Gemiddeld werd er per uur 32,6 hectares bewerkt, bij een brandstofverbruik van 3,1 liter per hectare. Tijdens de 24 uur durende recordpoging was de machine 23 uur en 36 minuten effectief aan het werk. In die tijd legde de trekker en schijveneg een afstand van 450,7 kilometer af en werd er in totaal 2.355,6 liter brandstof verbruikt.

“Bednar heeft zich vanaf het begin gespecialiseerd in de productie van machines met een grote werkbreedte. De eerste machine van dit type produceerden we in 2003: de Swifter SM cultivator. We zien de toenemende interesse voor dergelijke machines op de markt, wat ons ertoe heeft aangezet om in 2021 de nieuwe Swifterdisc XE MEGA serie op de markt te brengen. Deze bestaat momenteel uit drie modellen met een werkbreedte van 14,4 tot 18,4 meter,” verduidelijkt Ing. David Ryčl, de marketingdirecteur van Bednar FMT. “Ik ben enorm blij en trots op wat we met onze machine hebben bereikt tijdens de 24-uurs operatie. Het bevestigt niet alleen de kwaliteit van de machine die bestand is tegen zo’n hoge belasting, maar vooral ook de hoge productiviteit en effectiviteit die we ermee kunnen bereiken. Ik denk dat deze machine ook interessant kan zijn voor veel Europese klanten, met name op het gebied van lokale velden waar ze ongelooflijke prestaties levert.”

Voor de poging om het record te verbreken werd de Swifterdisc XE 18400 MEGA uitgerust met de speciaal gevormde agressieve schijven met een diameter van 560×5 mm en de V-RING pakker met een diameter van 630 mm, uitgerust met schrapers. Standaard heeft de machine een hydraulische werkdiepte regeling met comfortabele aanpassingen door middel van hydraulische klemmen.

YouTube player
%d bloggers liken dit: