Actief aardappels rooien met AP-Lift van Agri Poppe

Bij het rooien van aardappels worden rooibeitels onder de ruggen door getrokken. Op kleverige klei of op steenrijke gronden kan dit tot verstoppingen of schade leiden. Agri Poppe ontwikkelde een actieve rooibek met aangedreven schijven die verstoppingen en beschadigingen voorkomen en rooien ook in uiterst moeilijke omstandigheden mogelijk maakt.

Rooibekken met beitels rooien de aardappels op een passieve manier, ze worden onder de rug door getrokken en vragen zo veel energie. Op zware kleigronden kan dit dikwijls leiden tot verstoppingen in de rooibek of op de graafmatten. In steenrijke gronden kunnen beitels die onder de rug op een steen botsen beschadigd geraken, met de nodige gevolgen van dien. Agri Poppe ontwikkelde voor deze gronden de AP-Lift, een actief aangedreven rooisysteem dat passieve beitels vervangt.

De AP-Lift bestaat uit 2 hydraulisch aangedreven schijven, die onder de rug glijden, zoals een beitel. De eerste, grote schijf rooit de aardappel, en werpt deze zacht op de graafmat. Tegelijkertijd wordt de rug los gewerkt zodat deze gemakkelijker open valt op de mat. De 2de schijf reinigt de eerste schijf en werkt mee actief de grond en aardappelen los. Elke schijf heeft een eigen hydraulische motor.

Naast de directe verbetering op het gebied van rooien zijn er ook andere voordelen aan deze actieve rooibek. Zo vraagt een rooier uitgerust met het AP-LIFT systeem tot 80% minder kracht voor voortbeweging. Dit wil enerzijds zeggen dat er minder uitstoot, lager verbruik en minder slijtage aan de trekker is, anderzijds dat er ook met een kleinere trekker kan gewerkt worden. De rooier zelf kent ook minder slijtage omdat er minder krachten op het chassis van de machine komen, en omdat de grond al grotendeels los gewerkt is voor deze op de graafmat terecht komt.

De Agri Poppe AP-Lift rooibek kan, mits enige aanpassingen, op elke bestaande machine worden opgebouwd. Op dit ogenblik worden de schijven hydraulisch aangedreven, maar Agri Poppe houdt rekening met een mogelijke elektrificatie van tractoren, en kan ook zorgen voor een elektrische aandrijving in de toekomst.

Agri Poppe stelt de AP-Lift rooibek voor op Potato Europe, de innovatie is te zien op stand T47E

 

YouTube player
%d bloggers liken dit: