Claas viert 20 jaar tractoren uit Le Mans

20 jaar geleden, op 23 februari 2003, tekende Helmut Claas het contract voor de overname van het grootste deel van het kapitaal van Renault Agriculture, de tractordochter van Renault. 20 jaar later kan Claas terugkijken op een succesvol verhaal, met een volledige lijn trekkers waarvan de 200.000ste dit jaar van de band zal rollen.

Door de meerderheid van de aandelen van Renault Agriculture te kopen ging Claas van de specialist op gebied van oogst- en hooibouwmachines naar een generalistische fabrikant van landbouwmachines. Claas had de Xerion werktuigdrager/systeemtractor al in het gamma, met de toevoeging van de Renault tractoren werd dit gamma plots uitgebreid met standaard en gespecialiseerde trekkers. De dag na de ondertekening van het contract, op 24 februari 2003, ging het nieuws als een schokgolf doorheen SIMA in Parijs.

Vanaf 1 oktober werd het Renault-oranje in de fabriek van Le Mans vervangen door Claas-groen. Op 1 november worden alle tractoren voor de pioniersmarkten in Claas-kleuren geleverd. Zo presenteert CLAAS zich op de Agritechnica 2003 als een generalistische fabrikant met een gediversifieerd en modern assortiment: naast standaard- en gespecialiseerde tractoren zijn de Lexionb 500, de zelfrijdende Cougar-maaier en de nieuwe generatie Xerion te zien, die erg populair zijn bij bezoekers . .

Eind 2003 begon ook de ontwikkeling van de Axion 800-tractoren. 3 jaar later zijn de trekkers, als eerste echte Claas-tractoren terug te vinden in de catalogus. De Axion800 reeks is het begin van de vernieuwing van het gamma trekkers dat in Le Mans wordt gebouwd. Na de Axion volgend de Arion en Axion 900 die de Celtis, Ares en Atles in de loop der jaren vervangen. 

Na de bouw van de 150.000e standaard Claas-tractor uit de fabriek in Le Mans in het voorjaar van 2019, zou in dit twintigste jubileumjaar waarschijnlijk de grens van 200.000 moeten worden overschreden. Tegenwoordig produceert de Claas-tractorfabriek in Le Mans meer dan 60 modellen van 75 tot 445 pk, van tractoren met eenvoudige configuratie voor markten met minder strenge emissienormen, zoals Turkmenistan of Afrika, de krachtige Axion 900 met Terra-Trac-technologie voor de wereldmarkt, tot de populaire Arion 400-reeks, die goed ingeburgerd is in Europa. Inmiddels worden Le Mans-tractoren geëxporteerd naar maar liefst 80 landen en sinds 2019 naar Noord-Amerika.

%d bloggers liken dit: