Fendt zet stap in +800pk klasse hakselaars

Tien jaar na de lancering van de eerste Katana-modellen breidt Fendt zijn assortiment hakselaars uit met een nieuwe, krachtigere generatie. Met de Katana 850 zet Fendt de stap in de +800pk klasse van hakselaars.  Het hogere vermogen maakt het gebruik van een nieuw 12rijig maisvoorzetstuk mogelijk.

Om de 800pk grens te doorbreken koos Fendt voor een Liebherr motor met 6 cilinders in lijn en een inhoud van 18 liter. De motor is goed voor 847 pk en voldoet dankzij een SCR systeem maar zonder dieselpartikelfilter en zonder uitlaatgasrecirculatie aan de Stage V normen. Zo wordt de motor gespaard en de vereiste koelcapaciteit en het brandstofverbruik verlaagd. Wanneer er niet op vol vermogen gedraaid moet worden, kan de motor in de eco-stand worden gebruikt om brandstof te besparen. In eco-stand wordt de snelheid van de hakseltrommel hoog gehouden bij een verlaagd motortoerental. Het motorontwerp van de Fendt Katana-modellen zorgt voor een efficiënt brandstofgebruik, vooral wanneer niet op vol vermogen gewerkt wordt.

Als optie heeft de Fendt Katana 850, net als de Katana 650, een variabele ventilator met omkeerfunctie. De hellingshoek van de afzonderlijke ventilatorbladen kan naar wens worden ingesteld. Zo wordt het vereiste koelvermogen altijd op passende wijze door het koelsysteem geleverd. Indien de maximale koelcapaciteit niet vereist is, kan het in de ventilator opgeslagen vermogen rechtstreeks worden gebruikt om de hakseltrommel en de machine aan te drijven. Met de omkeerfunctie van de ventilator kan het koelsysteem worden gereinigd.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Katana 850 hebben de ingenieurs van Fendt veel aandacht besteedt aan een vlotte gewasdoorvoer met een minimale vermogensvereiste. 6 voorverdichtingsrollen zorgen voor een vlotte doorvoer van het gemaaide gewas naar de hakseltrommel, die een diameter heeft van 72 cm. De hakseltrommel kan uitgerust worden met 20, 28 of 40 messen. De haksellengte bedraagt 2,6 tot 41,4 mm. Fendt biedt drie verschillende korrelkneuzers aan met een diameter van 300 mm. De standaard R kneuzer met een agressief zaagtandprofiel is geschikt voor haksellengtes tot 20 mm. De optionele RS-kneuzer met V-groef is ontworpen voor optimale prestaties bij lange haksellengtes. Het snelheidsverschil van 30 of, optioneel, 40 procent zorgt ervoor dat de korrels grondig wordt gekneusd en beter kunnen worden verteerd.

Het gehakselde materiaal wordt via de hertekende blaaspijp op maximaal 6,2m hoogte gelost. Optioneel kan de Katana 850 uitgerust worden met Fendt Fill Control, dat automatisch de lospijp gaat sturen bij het vullen van silagewagens.

Net als bij de Fendt Katana 650 is ook bij de Katana 850 de intelligente Fendt BalancedGrip vierwielaandrijving als optie verkrijgbaar. De Fendt Katana 850 is vanaf augustus 2022 te bestellen en zal voor het seizoen 2023 worden geleverd.

%d bloggers liken dit: