Capaciteit draaien met nieuwe MF 1842S kleine balenpers

Hoewel grote pakken stro en hooi de logistiek gemakkelijker maken, blijven kleine pakken ook in trek. Massey Ferguson introduceert de nieuwe MF 1842S kleine in-line pakkenpers om aan de vraag te voldoen. 

De nieuwe balenpers, die standaard balen maakt van 45,7 cm breed op 36,5 cm hoog, bouwt voort op het succes van zijn voorganger, de MF 1840. De nieuwe pers maakt balen met een tot 20% hogere dichtheid dan de 1840. Deze hogere dichtheid wordt bereikt door onder meer een 100mm langere perskamer. De dichtheid wordt ingesteld door middel van een ingebouwd hydraulisch systeem dat druk uitoefent op de boven- en zijkanten van de perskamer. Eenmaal ingesteld, reageert het systeem door de druk op een draaiknop aan te passen automatisch op veranderingen in de gewasomstandigheden, waardoor het baalgewicht constant blijft, zelfs als het vochtgehalte van het gewas varieert. Aan weerszijden van de perskamer zijn weerstandsdeuren aangebracht om de zijdelingse weerstand te wijzigen terwijl de baal wordt gevormd. Deze kunnen van buitenaf en met het gewas in de perskamer worden ingesteld. Het aanpassen van de deuren helpt om de opbouw van de baal te verbeteren en een grotere dichtheid te genereren.

De bijna 2m brede  pick-up werd overgenomen van de MF 185 grote vierkante balenpers en kent een uitstekende reputatie. De pickup draait tot 37% sneller (145tpm) dan die van de voorganger 1840 en voert het gewas naar twee grote invoervijzels met een diameter van 330 mm. Het binnenkomende gewas wordt in een nieuwe, taps toelopende invoergoot gevoerd die de capaciteit vergroot en de toevoer soepel regelt. Met 735 mm is de vooropening 83% breder dan voorheen, waardoor het invoeroppervlak 44% groter is en de materiaalstroom volledig ongehinderd is.
Het te persen gewas wordt door middel van twee rijen dubbele vorken die zijn uitgerust met drie tanden in de voorperskamer gebracht. Het volume daarvan is met meer dan 75% vergroot ten opzichte van bestaande ontwerpen en biedt aanzienlijk meer capaciteit om de balenpers in staat te stellen een grotere doorvoer te verwerken.

De aandrijflijn krijgt een nieuw vliegwiel met een 22% hogere massa dat zorgt voor een constante draaisnelheid en pieken en stress op de aandrijflijn verminderd. De plunjer haalt tot 100 slagen per minuut en maakt zo balen met een constante dichtheid en kwaliteit. De plunjer loopt op acht zware lagers die 51% breder en 25% groter in diameter werden. De slag van de plunjer werd 24% langer. Hierdoor stijgt het koppel op de plunjer en is minder vermogen nodig om stevige en dichte balen te persen.

 

%d bloggers liken dit: