Gras oogsten op rijpaden met Kuhn FC 13640 RA

Ook bij de ruwvoederwinning maken rijpaden een opmars. Door gebruik te maken van rijpaden (ook gekend als Controlled Traffic Farming of CTF) wordt verdichting van de grond voorkomen en de voederproductie verhoogd. Kuhn ontwikkelde de FC 13640 RA voor deze toepassing. De maaier kan tot maximaal 13,4 meter breed maaien en het gemaaide gewas samen brengen op 1 zwad.

Bij Controlled Traffic Farming (CTF) worden vaste rijpaden gebruikt waarop alle bewerkingen (maaien, schudden, harken en hakselen, persen of oprapen) plaats vinden. Op deze manier wordt voorkomen dat de grond tussen de rijpaden verdicht wordt. Het principe vond zijn oorsprong in de akkerbouw, maar kan zeker ook in de veeteelt, bij het oogsten van ruwvoeder, toegepast worden. CTF vraagt wel machines die specifiek afgesteld zijn op de breedte tussen de rijpaden. Bij een systeem op 12 meter moet er 12 meter breed kunnen gemaaid, geschud en geharkt worden, en ook de pers, hakselaar of opraapwagen dienen in hetzelfde spoor te volgen.

Kuhn ontwikkelde voor ruwvoederwinning op rijpaden de FC 13640 RA, een vlindermaaier met een variabele werkbreedte tussen 12,4 en 13,4 meter. De maaier is voorzien van een  telescoopas zodat de trekker van het meeste gewicht ontlast wordt. De telescoopas verhoogt ook de stabiliteit tijdens het werken, bij draaien en op hellingen. De FC 13640 RA is voorzien van transportbanden om het gemaaide gewas te verzamelen in een zwad. Deze transportbanden kunnen ook ingetrokken worden zodat het gewas over de quasi volledige werkbreedte kan uitgeworpen worden. Bij het gebruik van de transportbanden kan de zwadbreedte ingesteld worden tussen 1,8 en 3 meter.

De maaier is uitgerust met de OptiDisc Elite maaibalk en heeft standaard de Fast-Fit mesbevestiging. Kneuzen gebeurt met een kneuzer met stalen vingers. Deze wordt aangedreven door een transmissie met keuzehendel om het toerental gemakkelijk aan te passen aan het type gewas en de oogstomstandigheden.

De bediening van de FC 13640 RA gebeurt via Isobus, hetzij via een Isobus-compatibele boordterminal, hetzij via een van de optionele CCI 800 of 1200 bedieningscomputers. De meest voorkomende handelingen kunnen ook worden bediend met de CCI A3 joystick, die een bijzonder kenmerk heeft: de functies worden op het geïntegreerde scherm weergegeven. Om de maaier aan te drijven is een trekker nodig met een vermogen tussen de 280 en 400 pk.

YouTube player
%d bloggers liken dit: