Maart kondigt het eerste mooie weer aan! Het werk in het veld begint straks op gang te komen. Op de Boerinnenkalender voor komende maand staat Yasmin, een trotse boeredochter die nu samen met haar vriend een loonbedrijf heeft. 

Ik ben Yasmin, 21jaar en opgegroeid in Hansbeke op het melk- en vleesveebedrijf van mijn ouders. Mijn ouders hebben 2 dochters waarvan ik de oudste ben. Van jongs af aan deed ik mijn botten aan en ging ik buiten helpen. Bij elke keizersnede was ik aanwezig. Ik hielp graag bij de koeien tot dat ik eindelijk met de tractor mocht beginnen rijden . Iedereen in Hansbeke zag me met de beestenkar rondvliegen van weide naar weide. Mijn papa zegt altijd dat ik geboren ben om aan het stuur te draaien . Ik leerde mijn vriend Winand kennen en een jaar later draaide ik volop mee in zijn loonwerkbedrijf. Dat was voor mij een ontspanning. Ik stopte met studeren en samen bouwden we Landbouwwerken De Kocker-De Pestel op. Tot op vandaag rijden we met onze 3assers doorheen Vlaanderen. Onze belangrijkste tak is het transporteren en openvoeren van drijfmest en effluent. Daarnaast kunnen de boeren bij ons ook terecht voor het maaien en harken van gras, ploegen, gras zaaien,… mijn vriend is ook loonsproeier. Wanneer hij gaat sproeien zorg ik dat de 3assers niet stil blijven staan, zo is hij ook op zijn gemak. We hebben ook een grondkar waar we regelmatig op toer met zijn. We aanzien dit voor in de kalmere periodes. Ik heb dan ook vorig jaar mijn CE rijbewijs behaald. Zo kunnen we elkaar wat aflossen. Het zorgt ook voor variatie in de job.

Mijn dag bestaat grotendeels uit het besturen van de tractor. Dit is voor mij een zeer grote ontspanning. Ik draag zorg voor ons materiaal omdat je ook weet dat het een kapitaal kost. Meestal moet iedereen met handen en voeten naar mij zwaaien tegen dat ik het door heb maar dat komt omdat ik voorzichtig en geconcentreerd rij. Ik vind het een zeer boeiende job omdat elke partij anders is en je verdeelheidsgraad goed moet inschatten. Daarnaast moeten we voldoende afstand van de grachten en beken houden. In de avond neem ik dan het papierwerk op mij wat ik zeer interessant vindt. Dit moet in orde zijn want anders kunnen we de dag nadien niet vertrekken. De papieren moeten in orde want wij worden gecontroleerd vanuit de mestbank.

Waarom sta jij op de Boerinnenkalender?
Ik vind het een zeer mooi initiatief. De meisjes zijn één voor één topboerinnen. Ik vind het goed dat er verschillende takken van de landbouw aan bod komen. Ik was zeer blij dat ook vrouwelijke chauffeurs op de kalender mogen staan. Dit maakt onze job wat aantrekkelijker. Vroeger werd een chauffeur aanzien als man, vandaag de dag is dit anders.

Wat is je favoriete trekker?
Zelf rijden we met Case IH en New Holland. Deze zijn qua besturing ongeveer het zelfde. Ik vind dit dan ook zeer vertrouwelijk. In het landbouwbedrijf van mijn vriend zijn ouders is het allemaal Claas. Deze gebruiken wij dan ook regelmatig wanneer het druk is. Zo moeten we niet steeds alles verhangen. Aangezien ik met vanalles de baan doe heb ik niet echt een voorkeur. Ik maak wel een thuis in de tractor aangezien we ook daar veel uren in spenderen.

Wat is je favoriete werk op boerderij?
Ik ben heel graag bezig met de machines. Wanneer mijn vriend een onderhoud heeft weet ik graag wat waarvoor dient.
In het seizoen zie je me niet thuis want ik ben altijd op de baan of het land. Helpen met de dieren is voor mij geen probleem maar geef mij maar een stuur ;).

Wat zou je willen zeggen tegen de andere meisjes/vrouwen in de landbouwsector?
De boerinnen zijn sterke vrouwen met een doel voor ogen. Ik vind dat iedere landbouwster mag uitkomen voor wat zij iedere dag verricht. Het is een job met zwaar en veel werk maar met veel plezier aan. Op 15 oktober is het internationale  dag van de boerin, voor mij is dat elke dag zo’n dag!

De Belgische Boerinnenkalender op Instagram & Facebook.
De opbrengst van deze kalender gaat naar Boeren op een Kruispunt

%d bloggers liken dit: