Väderstad introduceert een nieuw type zaaimachine die in staat is van alle zaadtypes te zaaien, en dat met de grootste precisie. De nieuwe machine combineert elementen van onder meer de Tempo zaaimachines om deze hoge precisie te bereiken.

De Vaderstad Proceed is een 6 meter brede precisiezaaimachine die zowel (zeer) fijne zaden zoals wintergranen kan zaaien, als grovere zaadsoorten zoals maïs, zonnebloemen, bieten en soja. De rij-afstand bedraagt 225 of 250 mm, de zaaielementen kunnen zo geschakeld worden dat ook 450, 500 of 750 mm mogelijk is. Het zaad wordt verdeeld van uit de 3000 liter grote centrale zaadtank die gekend is van de Tempo Central Fill. Ook de zaaielementen komen van de Tempo machines. Om te wisselen tussen verschillende zaadsoorten volstaat het van de zaaischijf in de elementen te verwisselen. Kunstmest kan meegenomen worden in de Väderstad FH2200 fronttank.

De zaaielementen worden voorafgegaan door een voorzaaiwiel dat de grond waar nodig aandrukt, zodat dezelfde omstandigheden voor elk zaadje gegarandeerd wordt. De voorzaaiwielen zijn individueel gemonteerd en voorzien van hydraulische cilinders om voldoende neerwaartse kracht te genereren. Kluitenruimers zorgen er voor dat de zaaivoor vrij is van kluiten en organische resten. Wanneer de zaden vanuit de centrale zaadtank in de individuele zaaielementen komen, neemt een aangepaste versie van het Väderstad PowerShoot-singulatiesysteem de volledige controle over elk afzonderlijk  zaadje helemaal tot in de grond. Bij het verlaten van de korte zaaipijp wordt elk zaadje opgevangen door een stopwiel voor optimaal grondcontact. Om de bestuurder volledige controle te geven, wordt elke rij-eenheid elektrisch aangedreven en bestuurd via het iPad-gebaseerde besturingssysteem Väderstad  E-Control. Functies omvatten sectie-controle en variabele afgifte, dynamische spuitsporen, individuele kalibratie, evenals real-time precisiebewaking en -regeling.

Door granen te zaaien met een precisiezaaimachine is er meer controle over zaaidiepte en zaadhoeveelheid. Door de individuele planten ruimte te geven worden nutriënten beter benuttigd en is er minder ziektedruk.  Veldproeven tonen aan dat Proceed de hoeveelheid zaaizaad van tarwe met de helft kan verminderen, terwijl de opbrengst behouden blijft in vergelijking met moderne zaaimachines. Belangrijk is dat de gewassen sterker en zeer gelijkmatig zijn in alle groeistadia van het teeltseizoen.
Door de ruimere rijafstand kunnen granen gezaaid met de Proceed ook gemakkelijk op mechanische manier onkruidvrij gehouden worden.

Väderstad toont de Proceed voor het eerst aan het publiek op Agritechnica 2022.

 

YouTube player
%d bloggers liken dit: