De DLG, organisator van de Agritechnica, heeft vandaag de winnaars bekendgemaakt van de Agritechnica Innovation Awards. De DLG ontving 164 gekwalificeerde inzendingen en koos hier 1 gouden en 16 zilveren award winnaars uit .

Een Agritechnica Innovation Gold Award wordt toegekend aan een innovatie die een opvallend nieuw concept introduceert. Het moet gaan over een machine of concept waarbij de functionaliteit sterk is veranderd tegenover bestaande machines, en die aanleiding geeft tot een nieuw proces of een substantiële verbetering van een bestaand proces waar maakt. De jury houdt onder meer rekening met het praktisch belang op bedrijfsniveau, voordelen op het gebied van bedrijfsrendement en efficiëntie, verbetering van het milieu en het energieverbruik, vermindering van de werklast en verbetering van de gezondheid en veiligheid.

Bij de zilveren awards wordt gekeken naar innovaties van een bestaand product, zodanig dat een significante verbetering in functionaliteit en proces wordt bereikt. Belangrijke criteria zijn onder meer: Relevantie op bedrijfsniveau, vermindering van de werklast en verbetering van de kwaliteit van het werk en verbeterde bedrijfszekerheid.

De jury van de Agritechnica Innovation Awards bekroonde de Nexat Systeemtrekker met de gouden medaille. De NEXAT is een werktuigdrager dat voor alle werkzaamheden in de akkerbouw kan worden gebruikt, van grondbewerking en zaaien tot gewasbescherming en oogsten. Bij de 12 meter versie is het systeem zo ontworpen dat 95% van het totale veldoppervlak nooit wordt bereden in de beoogde bedmodus, wat resulteert in hoge opbrengstpotentiëlen met een goede bescherming van bodem en milieu. De Nexat wordt aangedreven door 2 motoren van 545 pk elk, die generatoren aandrijven voor de nodige elektriciteitsproductie. Rijden doet de Nexat door middel van 4 elektrisch aangedreven rupsen die tussen veld-modus en transport-modus 90° draaien.

De Nexat Systeemtrekker is ontworpen als autonome machine. Voor wegtransport is de machine voorzien van een cabine, die 270° kan draaien voor overzicht op het werk. Voor de werktuigdrager is onder meer al een oogstmodule ontworpen.

De jury bekroonde ook 16 fabrikanten met een zilveren medaille:

 • ExactUnload / intelligent automatic unloading system for unloading according to distance (GX) – Krone
 • Agro ContiSeal – Continental AG
 • Terranimo soil compaction risk display on the terminal – Claas
 • Automatic dust extraction system – Agco – Fendt
 • CoverSeeder – Müthing
 • TerraService – Rauch
 • DirectInject system – Amazone
 • Photoheyler – Planungsbüro Heinrich
 • DL 66 Pro – Fasterholt Maskinfabrik
 • OptiSpread Automation System – CNH Industrial
 • CEMOS AUTO HEADER – Claas
 • Big Baler Automation – CNH Industrial – New Holland
 • RoboVeg Robotti – Agro Intelligence
 • RSM Ok ID – Rostselmash
 • Compaction Prevention System (CPS) – Agtech 2030
 • SIS REMOTE – Reichhardt GmbH Steuerungstechnik
%d bloggers liken dit: