Belgische Boerinnenkalender voor het goede doel

Wat krijg je als je 12 enthousiaste jonge dames met een hart voor de boerenstiel samen brengt? Een knappe boerinnenkalender! En dat de opbrengst van de verkoop van deze kalender naar een goed doel gaat dat gelinkt is aan onze sector, dat maakt het project nog mooier. We geven Astrid en Febe, de drijvende krachten achter de Vlaamse Boerinnenkalender graag de gelegenheid om wat meer uitleg te geven over hun project.

HCTRS: Wie zijn jullie?
Wij zijn Astrid en Febe en we zijn beiden boerendochters. Vorig jaar is het idee om allemaal vrouwen die gelinkt zijn aan de boerenstiel samen te brengen ontstaan. Dit jaar hebben we effectief 12 vrouwen gevonden, voor elke maand eentje! Allemaal jonge dames die door het (landbouw)beestje gebeten zijn. Op onze instagrampagina iedereen apart voorgesteld.

HCTRS: Van waar het idee voor de kalender?
Het idee is nogal spontaan gekomen. Zowel Febe als ikzelf zijn nogal impulsief, en onder het motto “Is het niet, is ‘t leute” hebben we ons op de kalender gestort. We stelden de vraag aan verschillende vrouwen waarvan we wisten dat de sector hen nauw aan het hart lag. Niet iedereen stond hiervoor te springen, maar daar hadden wij alle respect voor! De boerinnen die toch enthousiast waren, zijn dit nog steeds! Het was ook leuk om allemaal nieuwe boerinnen te leren kennen, en samen plezier te maken. Wat ook opviel tijdens de voorbereidingen was de samenhorigheid . De landbouw is en blijft een harde stiel en al zeker voor een vrouw. We steunen met onze kalender niet alleen het goede doel maar ook elkaar! Ikzelf kijk zeker op naar iedere vrouw die zijn mannetje staat in de landbouw! Met de kalender kunnen wij aan zowel de buitenwereld als mensen uit de sector zelf tonen dat wij toch geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken. Welke vrouw wordt er niet letterlijk en figuurlijk nagekeken als ze met de tractor passeert? (lacht).

HCTRS: De opbrengst gaat naar een goed doel, welk en waarom?
Onze volledige opbrengst dit jaar gaat naar “Boeren op een Kruispunt”. Dit is een VZW die zich inzet voor het welzijn van de Vlaamse boeren en tuinders . “Boeren op een Kruispunt” heeft een team van adviseurs, freelance psychologen, freelance dierenartsen en vrijwilligers die boeren en tuinders kunnen begeleiden bij een breed scala van problematieken, zolang dit nodig is. De hulpverlening is discreet, onafhankelijk, neutraal en gratis. We kozen voor dit goed doel omdat we allemaal goed weten dat het slecht gesteld is met het mentale welzijn van onze boeren. Onze sector is in crisis, ligt onder vuur in de media en wordt met de vinger gewezen in verband met milieu- en klimaatproblematiek. Een vangnet als Boeren op een Kruispunt is dus zeker het steunen waard!

HCTRS: Was het moeilijk om 10 andere boerinnen te vinden die wouden poseren?
Moeilijk is een groot woord maar wij verstaan uiteraard dat niet iedereen dat zomaar wil. We hebben er zelf al op het oog voor volgend jaar, maar we zullen zien wat dat brengt he! De vrouwen die nu meededen zijn het uiteraard niet zomaar gewend om te poseren, wij ook niet, maar onze vrouwelijke fotograaf stelt iedereen gerust. We proberen bij het maken van de foto’s er ook gewoon een leuke dag van te maken!

HCTRS: Wat willen jullie bereiken met deze kalender?
Een echt doel hadden of hebben we niet voor ogen. We zijn vorig jaar met kleine verwachtingen begonnen, dus we zijn pittig tevreden met wat we nu al bereikt hebben. Als we er dan toch iets moeten op plakken, dan is ons doel vooral om iedere vrouw, elk meisje in de landbouwstiel te steunen, tonen dat wij dit met heel veel liefde doen en onze ouders dankbaar zijn dat wij zo mochten opgroeien! Daarom is het dit jaar ook positief dat we effectief een goed doel steunen die met de landbouw te maken heeft! Het doel is misschien ook wel om naar mensen die wat minder met de landbouw te maken hebben tonen dat iedere landbouwer wel zorgt voor het eten op hun bord, zorg draagt van dieren en natuur. Dat we dit allemaal doen voor ons dagelijks brood maar vooral omdat het onze passie is!

Wil je zelf de Belgische Boerinnenkalender aan je muur hangen? Je kan hem bestellen via boerinnenkalenderbelgie@hotmail.com. De kalender kost €10 (exclusief verzendkosten), de opbrengst gaat naar Boeren op een Kruispunt VZW.

Je kan de Belgische Boerinnenkalender volgen op Instagram en Facebook. De komende tijd worden via deze kanalen de verschillende boerinnen die op de kalender staan voorgesteld!

%d bloggers liken dit: