DEWA kiest voor gewichtswinst met RVS mengmesttanks

DEWA, gekend voor onder meer hun mengmesttanks, gaat de strijd aan met gewicht bij transport en veldwerk. Overgewicht tijdens transport kan leiden tot dure boetes, teveel gewicht in het veld heeft structuurschade tot gevolg. De fabrikant ontwikkelde daarom een RVS mengmesttank, die opmerkelijk lichter is dan een vergelijkbare stalen tank.

Een volle mengmesttank met een stevige trekker voor overschrijdt al snel het maximaal toegelaten gewicht op de weg. In het veld zorgt een zware combinatie voor structuurschade en bodemverdichting.  Om deze mogelijke problemen te voorkomen gingen de broers Jan en Frank De Walsche op zoek naar een oplossing, en vonden deze onder de vorm van RVS (RoestVrij Staal, ook gekend als Inox). Een tank in RVS is tot 40% lichter dan een vergelijkbare stalen verzinkte tank. Daarnaast is RVS steviger, lichter, slijtvast en heeft het een hoger afwerkingsniveau dan gewoon staal.

De nieuwe RVS mengmesttanks van DEWA bestaan met een inhoud van 16 tot 29 kubieke meter en in 2- of 3-assige uitvoering. Dankzij de gewichtswinst blijft een tridem tank met 29 kubieke meter inhoud en zonder wielaandrijving binnen de wettelijke normen op gebied van gewicht. De RVS tanks kunnen in vaste constructie op een DEWA onderstel gebouwd worden of als opbouw op een wisselchassis, in combinatie met bijvoorbeeld een silagebak.
De DEWA chassis zijn voorzien van een hydraulische ophanging en de gekende DEWA starre as sturing (achterste as gestuurd bij tandemas, 1ste en 3de as gestuurd bij tridem). Dankzij deze starre as sturing kunnen de tanks ook in hondegang achter de trekker meerijden, een optie die dikwijls gevraagd wordt. Standaard zijn de tanks van DEWA uitgerust met een touchscreen bediening. Daarnaast kunnen ze voorzien worden van de meest courante opties zoals een zuigarm, volledig opendraaiend achterdeksel, wielaandrijving, een weegsysteem of een turbovuller/losser. Voor het vullen en lossen zijn alle types pompen mogelijk. De pompen worden hydraulisch aangedreven door middel van het load sensing systeem van de trekker.

De nieuwe RVS mengmesttanks hebben een Europees gelijkvormigheidsattest (COC) en kunnen dus vrij verkocht worden in alle Europese lidstaten.  De eerste RVS tanks zijn intussen in gebruik genomen door tevreden gebruikers.

%d bloggers liken dit: