Autonome tractoren zetten een stap vooruit

De afgelopen jaren werden een aantal projecten rond autonome tractoren gelanceerd. Sommige stierven een stille dood, anderen dienden om technologie te testen die nadien toegepast werd op nieuwe tractorreeksen. Het Amerikaanse Monarch Tractor brengt als eerste een volledig werkende, autonome en elektrische tractor uit die effectief verkocht wordt.

Monarch Tractor, gevestigd in Californië, ontwikkelde de Monarch 634, een volledig elektrische en autonome trekker. De kleine trekker genereert een vermogen van 70pk en kan meer dan 10u werken met een batterijlading. De trekker is voorzien van een categorie I/II hefinrichting, een 540 tpm aftakas en een lift met een hefvermogen van net geen ton. Met deze specificaties is het een ideale tuinbouwtrekker voor in serregebruik.

Naast de volledig elektrische aandrijving is de Monarch ook uitgerust om autonoom te werken. De trekker is voorzien van camera’s die 360° beeld vormen zodat de bestuurder ook van op afstand kan zien wat er rond te trekker gebeurt. Daarnaast worden sensoren en GPS ingezet om ook zonder bestuurder de nodige werkzaamheden uit te kunnen voeren.
De volledig elektrische trekker kan ook gebruikt worden als externe batterij wanneer op locatie stroom nodig is, bijvoorbeeld als stroombron voor een (kleine) laspost of ander elektrisch gereedschap. Een volledige batterijlading vraagt 4 tot 5 uur, bij 220V.

%d bloggers liken dit: