Dossier: groenbemesters: vernietiging van groenbemester: Cultivator

Voor het vernietigen van groenbemesters is een cultivator bruikbaar, maar zeker niet de ideale machine. De tanden van de machine gaan aarde en gewasresten mengen, maar gaan ge gewasresten niet snijden. Het toevoegen van 1 of 2 rijen schijven of een messenrol verhoogt de efficiëntie opmerkelijk. 

Hoe meer de groenbemester verkleind wordt, hoe sneller hij zal afbreken. Bij het gebruik van een (vastetand-)cultivator worden de gewasresten echter niet gesneden, ze stromen als het ware mee met de grond tussen de tanden. Hierdoor raken grond en groenbemester wel gemengd. Een eventuele volgrol drukt de aarde en gewasresten terug licht aan, wat positief is voor het afbreken van de groenbemester. Cultivatoren met brede ganzenvoeten of vleugelscharen zijn effectiever dan die uitgerust met smalle beitels. De brede ganzenvoeten of vleugelscharen gaan over de gehele werkbreedte de groenbemester lossnijden, zodat ze zeker afsterven. Bij cultivatoren met smalle beitels kunnen rijen planten blijven staan die al snel opnieuw kunnen beginnen groeien.

Verschillende fabrikanten hebben de werking van een schijveneg en een cultivator gecombineerd. Door in een zelfde chassis 1 of 2 rijen schijven en meerdere rijen tanden te monteren wordt de groenbemester gesneden en intensief met de losse grond gemengd. Deze cultivatoren hebben ook meer inzetmogelijkheden dan standaard cultivatoren met vaste tanden. Onder meer Väderstad, Kuhn, Amazone, Horsch, New Holland en Maschio Gaspardo hebben een dergelijke machine in hun gamma.  Andere merken zoals Lemken, Kverneland, Pöttinger, Köckerling, Evers,… combineren een cultivator met een rij egalisatieschijven. Deze snijden de gewasresten ook, maar omdat de planten al gemengd zijn met losse aarde is de snijdende werking minder dan wanneer de schijven voor de tanden gemonteerd zijn. Kverneland en Steeno monteren in plaats van een volledige schijveneg een enkele rij verticale schijven voor de tanden. De schijven staan dichter gemonteerd zodat ze een optimale snijdende werking hebben.

%d bloggers liken dit: