Magazine: Digitalisering in de werkplaats

Digitalisering is traag onze leefwereld ingeslopen, maar heeft die de afgelopen jaren pijlsnel overgenomen. Van trage modems voor onze eerste stappen op het internet naar geconnecteerde koelkasten, smart-tv’s en computergestuurde landbouwmachines. In bijna alle aspecten van onze samenleving kennen we wel een vorm van (verregaande) digitalisering. Maar er zijn sommige plekken waar we vast blijven houden aan de oude manier van werken, zoals in de werkplaats of het magazijn. Toch kan eenvoudige digitalisering ons ook daar het leven gemakkelijker maken.

Het is een gekende situatie. Het boodschappenlijstje voor de dealer wordt snel op een stukje papier geschreven, de bestelbon ligt verfrommeld op het dashboard en de uiteindelijk geleverde stukken slingeren ergens rond tot ze nodig zijn. De beitels voor de cultivator hangen samengebonden met een ijzerdraad aan een nagel in de muur, de bijhorende factuur ligt… tja, waar? Deze situatie is niet eigen aan de kleine boer of dealer… En omgekeerd, niet elke grote dealer of loonwerker heeft een piekfijn magazijn. Een eerste voorwaarde voor vlot werken in werkplaats en magazijn is voor iedereen duidelijk:  orde. Een tweede voorwaarde is kennis. Kennis houdt in dat onderdelen logisch gestockeerd worden, maar ook dat geweten is welk stuk frequent nodig is en welk stuk minder. Digitalisering van de werkplaats en het magazijn helpt bij het op punt stellen van die kennis.

Digitalisering houdt een aantal voordelen in. Het verbetert de workflow in een magazijn, versnelt het werk van de mekanieker, voorkomt vergissingen bij bestellingen of vergeten onderdelen. Daarnaast is het mogelijk om statistieken bij te houden. Uit statistieken kan veel geleerd worden, ze zijn niet alleen handig voor een dealer of zelfstandig mekanieker, maar ook als eigenaar van machines kan het u waardevolle gegevens opleveren.

Bij digitalisering wordt dikwijls gedacht aan uitgebreide computersystemen en automatische stockagesystemen. Maar zo drastisch hoeft het allemaal niet. Eenvoudige apps maken al veel mogelijk. Sommige van die apps staan zelfs al op onze smartphone. Daarnaast zijn er ook leveranciers die zelf de stap zetten naar een eigen app om het vinden en bestellen van wisselstukken gemakkelijker te maken. Dergelijke apps kunnen een eerste stap zijn naar een vlottere werking van magazijn en werkplaats. En dit zowel voor de kleine (hobby)boer of zelfstandig mekanieker als voor grotere loonwerkers of landbouwbedrijven.

Dit artikel kan je verder lezen in ons eerste magazine op pagina 23: Hectares 2020-01

%d bloggers liken dit: