Minister Crevits bezocht New Holland Zedelgem

Op vrijdag 21 februari 2020 bracht minister van landbouw en werk Hilde Crevits een bezoek aan de New Holland Agriculture plant in Zedelgem. New Holland maakt deel uit van de CNH Industrial groep die een wereldspeler is op het vlak van landbouwmachines en wereldwijd meer dan 64.000 medewerkers te werk stelt. CNH Industrial Belgium telt 3 vestigingen in Antwerpen, Zedelgem en Groot-Bijgaarden, goed voor ruim 3200 werknemers. In de vestiging in Zedelgem werken ongeveer 2300 mensen die maaidorsers, balenpersen en hakselaars ontwikkelen en bouwen voor de hele wereld.

Productinnovatie en werkbaar werk

De focus van het bezoek van minister Crevits lag op productinnovatie en werkbaar werk. De site in Zedelgem heeft een lange traditie en is één van de grootste werkgevers in West-Vlaanderen. Opgericht in 1906, kende het bedrijf in 1952 zijn grote doorbraak met de lancering van de 1ste Europese zelfrijdende maaidorser. Vandaag is Zedelgem het “centre of excellence” voor oogstmachines wereldwijd voor de groep. Marc Bomberna, Vice President Crop Harvesting Platforms, vertelt: “De maaidorsers, hakselaars en balenpersen die onze ingenieurs in Zedelgem ontwikkelen, worden in 10 vestigingen gebouwd, verspreid over de wereld. Ruim een kwart van het graan wereldwijd wordt geoogst met machines die in Zedelgem zijn ontwikkeld. Da’s best iets waar we trots op mogen zijn in België. Dankzij het onderzoek, de vele uitvindingen en innovaties van onze 370 medewerkers in productontwikkeling, bekleedt CNH Industrial al vele jaren een mooie plaats in de top 10 van Belgische uitvinders”.

Productie nieuwe machines in Zedelgem en investeringen in Industrie 4.0

CNH Industrial Belgium investeerde het voorbije decennium fors om de omslag te maken naar Industrie 4.0. Tussen 2015 en 2019 startte Zedelgem de productie op van 14 nieuwe producten en waren er belangrijke investeringen in infrastructuur. Zo kwamen er voor engineering nieuwe gebouwen en een virtual reality room waar ingenieurs in een digitale 3D omgeving de machine virtueel opbouwen. Ook het durabiliteitslabo kreeg er een nieuw gebouw bij met proefstanden die electrisch worden aangedreven en waarbij de energie gerecupereerd wordt. “Deze en nog vele andere investeringen hebben de voorbije jaren hun vruchten afgeworpen. We wonnen meerdere internationale prijzen met de zelfdenkende New Holland Intellisense maaidorser. Deze automatisatie maximaliseert de snelheid van de maaidorser op basis van de optimalisatie van de interne processen en wijzigende oogstcondities”, zegt Marc Bomberna. “Vorig jaar vielen we opnieuw in de prijzen met de innovatieve aandrijflijn en het vernieuwde knopersysteem op de gloednieuwe hoge densiteit balenpers. En het wereldrecord uit 2014 van de New Holland CR10.90 maaidorser houdt nog steeds stand”, alsnog Bomberna. Deze maaidorser oogstte toen in 8 uur tijd maar liefst 800 ton graan. Daarbovenop kreeg Zedelgem eerder dit jaar nog goed nieuws toen officieel werd bekendgemaakt dat eind 2020 ook de productie van de CR-maaidorser van Noord-Amerika naar Zedelgem komt.

Initiatieven werkbaar werk in de praktijk

Tijdens het bezoek aan de assemblagelijn van de grote pakkenpers (waar later dit jaar de productie van de nieuwe High Density Big Baler van start gaat), kreeg minister Crevits een aantal demonstraties te zien van werkbaar werk in de praktijk. Eén van de productiemedewerkers toonde hoe hij bij het verschroeven “live” begeleid wordt via een scherm. Op het scherm ziet de medewerker wat de volgende actie is die hij of zij moet uitvoeren. Op die manier wordt de kans op fouten zo goed als uitgesloten. Op een andere plaats draagt een medewerker een exoskelet tijdens het uitvoeren van zijn taak. Een exoskelet is een bovenpak waarbij armen en schouders worden ontlast bij het tillen van zware objecten. Luc Nauwynck, Human Resource Director Benelux vertelt: “We zetten sterk in op technologie en innovatie om zowel de cognitieve belasting van onze medewerkers te verminderen, als de ergonomie te verbeteren. Daarnaast besteden we de nodige aandacht aan de work/life balans. Zo zijn we in 2018 van start gegaan met telewerken en dit jaar initiëren we een
Industry 4.0 pilootproject omtrent primaire preventie van stress en burn-out. Ook hechten we in Zedelgem veel belang aan de ontwikkeling van onze medewerkers, werken we met zelfsturende teams en tonen we ons maatschappelijk engagement door leerlingen en studenten warm te maken voor techniek, in te zetten op duaal leren en het schooljaar rond scholen uit te nodigen om kennis te maken met ons bedrijf”. CNH Industrial Zedelgem opende tijdens de Open Bedrijvendag in 2019 zijn deuren voor het grote publiek. Met meer dan 10.000 bezoekers was de machinebouwer het meest bezochte bedrijf in Vlaanderen, een mooie illustratie van de brede interesse in het bedrijf.

%d bloggers liken dit: