Oude tractoren terug in trek

Tractoren uit de jaren ’80 zijn opnieuw gegeerd bij boeren die steeds meer afkeer krijgen van de hoogtechnologische snufjes die in cabines en onder motorkappen te vinden zijn. Dat schrijft Jalopnik, een Amerikaanse auto-website.

In Amerika is het zo dat het voor boeren illegaal is om zelf onderhoud of herstellingen te doen aan hun tractoren. Dit verbod is het resultaat van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), een omstreden wet die de afgelopen jaren de nodige aanpassingen kreeg, maar die nog steeds door verschillende partijen aangevochten wordt. Een gevolg van deze wet is dat enkel door de fabrikant erkende werkplaatsen en techniekers de boordcomputer mogen uitlezen en de nodige herstellingen mogen uitvoeren.

Enerzijds heeft de wet tot gevolg dat Oost-Europese hackers aangepaste software hebben geschreven voor onder meer tractoren van John Deere, anderzijds is er meer recent een groeiende vraag naar oude tractoren zonder boordcomputers en digitale snufjes. Deze tractoren kunnen hetzelfde werk doen als hun moderne tegenhangers, kunnen op het erf hersteld worden en zijn pakken goedkoper dan een nieuwe trekker. En moet er toch mooi recht gereden worden, dan is een eenvoudige GPS-kit snel geïnstalleerd. Veilinghuizen stellen vast dat de vraag naar en de prijs van trekkers uit de jaren ’80 sterk stijgt, een trend die ook naar Europa overwaait?

Bron: Jalopnik
Afbeelding: Landbouw en Machines

%d bloggers liken dit: