GPS gestuurd ploegen met Kuhn

Op Agritechnica 2017 kreeg Kuhn een zilveren medaille voor hun “Smart Ploughing” concept, waarbij de ploeg per ploeglichaam gestuurd werd. Op Agritechnica 2019 toonde de fabrikant een finale versie van de ploeg. Deze is nu ook commercieel beschikbaar.

De revolutionaire gedachte achter het Smart Ploughing idee is het aansturen van de ploeg per lichaam, en deze één per één te laten zakken of uit te liften. Hierdoor kunnen de vervelende zaagtanden op de kopakkers vermeden worden. Het Smart Ploughing systeem is beschikbaar op de Varimaster-L ploegen. De aansturing van het systeem gebeurt door middel van Isobus en GPS.

In de basisversie van het systeem wordt enkel de Isobus gebruikt om de ploeg in te stellen en de instellingen te bewaren. Bij de Lift-versie wordt ook gebruik gemaakt van GPS om de ploeglichamen apart aan te sturen. Ook het wentelen van de ploeg wordt geautomatiseerd. Omdat de ploeglichamen apart aangestuurd worden kan er ook in asymmetrie gewerkt worden, bvb met 4 scharen de helling op, met 6 scharen de helling af. De meest geëvolueerde versie, Line gedoopt, stuurt via GPS ook de werkbreedte van de ploeg aan.

YouTube player
%d bloggers liken dit: