Preciezer kunstmest strooien met MultiRate Control

Rauch maakt hun pneumatische kunstmeststrooiers nog preciezer door een elektrisch gestuurd doseersysteem. Het Rauch MultiRate-doseersysteem kan in totaal 30 secties afzonderlijk in- en uitschakelen. Tegelijkertijd kan de doseersnelheid voor elke sectie afzonderlijk worden geregeld. Kunstmestbesparing tot 23% is mogelijk.

Het MultiRate-Doseersysteem voor de 3-punts AERO 30.2 (werkbreedte 30 m) of de getrokken AERO GT 60.2 pneumatische kunstmeststrooier (36 m werkbreedte) heeft 30 CAN-bus gestuurde doseer-eenheden. Elke sectie heeft een eigen compact nokkenrad met een interne, zeer efficiënte elektrische motor met planetaire aandrijfeenheid. Dit maakt snelle reactietijden mogelijk bij de dosering kunstmest. Per verdeelkop wordt er over een breedte van 1-1,2 meter kunstmest gestrooid. De snelle reactietijden van de elektrische aandrijving van de doseer-units maakt effectief sectieschakelen dus ook mogelijk. Er is ook een hogere precisie bij het strooien van geren, op veldgrenzen of bij biotoopbescherming.

In combinatie met de task-controller van de CCI1200 ISOBUS-terminal kunnen taakkaarten die op de terminal zijn geladen, worden gebruikt om de 30 individuele doseereenheden van het MultiRate-doseersysteem aan te sturen. Hierdoor kan met hoge precisie kunstmest gestrooid worden waar nodig, en dit bij de meest complexe veldcontouren. De verbeteringen als gevolg van nauwkeurige opvolgen van de applicatiekaarten resulteren in een besparing van kunstmest tot 10% met gelijktijdige optimalisatie van plantenvoeding in gebieden met een hoge opbrengst.

Tijdens het strooien in bochten kan, rekening houdend met de verschillende snelheid van de boom-eindes, er een correcte dosering gegeven worden. Hiermee wordt overbemesting aan de binnenzijde en onderbemesting aan de buitenzijde voorkomen. Door het selectief afsluiten van individuele uitlaatopeningen, worden biotopen in het veld zoals grond, vijvers, marginale stroken en stromend water – zelfs als ze zich in het midden van het perceel bevinden – beschermd tegen het strooien van kunstmest.

Vergeleken met de tot nu toe gebruikte hydraulische aandrijvingen, hebben de nieuwe 48 V elektrische aandrijvingen een aanzienlijk hogere dynamische respons op snelheidsveranderingen. De elektrische aandrijving reageert 6 keer sneller dan de hydraulische aandrijving. Dit betekent dat de verdeling van meststoffen nauwkeurig kan worden geoptimaliseerd en dat een aanzienlijke bemesting wordt bespaard. Het gebruik van het uitschakelen van afzonderlijke doseerunit maakt een precieze strooien in geren op van 1,0 – 1,2 m mogelijk. Met 30 secties zijn aanzienlijke bemestingsbesparingen mogelijk en worden opbrengstverminderingen door dubbele verstrooiing vermeden.

 

%d bloggers liken dit: