Valtra bestuurt trekker van op afstand via 5G

Valtra en Elisa, een Fins telecombedrijf, hebben hun krachten gebundeld om een 5G-oplossing te ontwikkelen dat het mogelijk maakt een trekker op afstand te bedienen met het 5G-netwerk en een 360-camera. De oplossing is wereldwijd de eerste in zijn soort.

In maart onthulden Valtra en Elisa een op afstand bediende tractor die gebruik maakt van 5G-netwerktechnologie. De samenwerking was te zien tijdens het openingsevenement van de Elisa 5G Showroom in Helsinki, Finland. De prototype-oplossing maakt het mogelijk om een tractor honderden kilometers verderop in real-time en veilig te besturen en te bedienen. “Radiogestuurde tractoren zijn al jaren in gebruik, maar het is altijd bedoeld om binnen het zicht van de machine te blijven. 5G zorgt voor een revolutie, want nu kan een tractor overal vandaan op afstand worden bestuurd”, zegt Mikko Lehikoinen, Vice President, Sales and Marketing Valtra.

De afstandsbediening werd gerealiseerd via een geïntegreerde 5G-aansluiting en een op het dak gemonteerde 360-gradencamera. Dankzij het 5G-netwerk kan de bestuurder van de trekker via een VR-bril een beeld krijgen van de omgeving waarin de trekker aan het werk is, en dat in uiterst hoge kwaliteit (4K).  Om de omgeving te zien volstaat het dat de chauffeur zijn hoofd draait. De afstandsbediening stuurt zijn besturingssignaal via het hoogbeveiligde 5G-netwerk van Elisa. “Wanneer u uw tractor bestuurt en de wielen draait, moet u direct feedback krijgen om het gevoel te geven dat u aan het rijden bent. 5G, met een uiterst lage latentie, maakt dit mogelijk”, zegt Lehikoinen.

Afstandsbediening is een belangrijke stap in de richting van volledig autonoom rijden. Voor veel eindgebruikers zou dit in het komende decennium werkelijkheid kunnen worden. Afstandsbediening kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het bedienen van tractoren zonder chauffeur op uitdagende locaties of voor taken die gevaarlijk zouden zijn bij bemande werkzaamheden. Dit maakt een trekker een nog veelzijdiger oplossing en hulpmiddel. Valtra heeft al eerder op afstand bediende tractoren bestuurd met luchthavenexploitant Finavia.

Valtra-tractortechnologieën ondersteunen al afstandsbediening, wat de implementatie van deze afstandsbedieningsfuncties zal vergemakkelijken. De Valtra Connect telemetrieoplossing die gebruik maakt van het 3G-signaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in meer dan 3.000 Valtra-tractoren over de hele wereld.

%d bloggers liken dit: