Oppompen van water op verschillende plaatsen verboden vanaf morgen

Vanaf morgen is het op verschillende plaatsen verboden om water uit waterlopen op te pompen. Dit is uitzonderlijk vroeg. Het is het 4de jaar op rij dat er een oppompverbod wordt aangekondigd.

Een overzicht:
Antwerpen
Oppompen uit de Laarse beek, Zwanebeek, Klein beek, Molenbeek, Tappelbeek, Delfte beek, Bosbeek, Rode Loop, Loeijens Neetje en het Merkske is verboden sinds 8 mei. Vanaf morgen, 21 mei, worden daar de Groot Schijn (gedeeltelijk), Weerijs (gedeeltelijk), Mark (gedeeltelijk), Kleine Nete (gedeeltelijk), Grote Nete (gedeeltelijk) en Platte Beek aan toegevoegd.

Het verbod geldt niet voor het beperkt capteren van drinkwater voor vee of voor het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen. Het verbod is geldig tot het wordt opgeheven bij politiebesluit.

Vlaams-Brabant
Oppompen is verboden uit de Mark, de Hollebeek, de Steenvoordbeek, de Molenbeek, de Linkebeek, de Dijle, de Grote Gete, de Waarbeek, de Dormaalbeek, de Grote Leigracht, de Leigracht, de Kleine Beek en de Hertseltseloop.

West-Vlaanderen
Het is verboden water op te pompen uit 6 ecologisch kwetsbare waterlopen en het Blankaertbekken in Woumen. Wanneer het pijl van de IJzer onder de 2,9 meter zakt zal er ook een oppompverbod ingaan op alle onbevaarbare beken van het IJzerbekken. Het verbod geldt niet voor water dat voor het vee bestemd is.

Limburg
Vanaf morgen geldt er een oppompverbod over tachtig procent van het Limburgs grondgebied. Oppompen mag nog wel voor de gebieden rond de Jeker in de regio Tongeren, de Cicindria (regio Sint-Truiden en Gingelom), Voer en Berwijn (Voerstreek), Molenbeek, een stuk van de Zwartebeek (regio Beringen), de Demer tussen Hasselt en de grens met Vlaams-Brabant, de Velpe en de Gete (regio Halen en Herk-De-Stad). Ook in de gemeenten Tessenderlo, Ham, Lummen, Heusden-Zolder en Zonhoven is oppompen nog toegelaten.

Oost-Vlaanderen
Er gaat een oppompverbod in voor 19 stroomgebieden. Er is een uitzondering voor het beperkt capteren van water voor het eigen vee of gewassen.

 

In Wallonië is er geen oppompverbod van kracht, daar staat het grondwater hoger dan de voorbije jaren. Indien het de komende weken niet regent zal er echter ook over de taalgrens overgegaan moeten worden tot een captatieverbod.

%d bloggers liken dit: