Miniatuur: 50m² diorama gebouwd tot in de kleinste details!

 

Wie als landbouwminiaturenverzamelaar de Meensesteenweg in Roeselare kruist, stopt hoogstwaarschijnlijk bij het tuincentrum van Desaele – De Loof. Het tuincentrum is ook bekend onder de naam Agritoys. In de winkel staat bijna 55 lopende meter winkelrekken gewijd aan landbouwminiaturen. Tijdens de wintermaanden kan je vanaf november tot half januari een immens diorama bewonderen, opgesteld door klanten van Agritoys. Hectares sprak met Ignace, zaakvoerder en organisator van het diorama, in zijn winkel.

Landbouw ‘speelgoed’ geëvolueerd naar verzamelobjecten

Ignace begon zijn carrière als vertegenwoordiger in de landbouwmachines. Om dichter bij de landbouwers te staan, besliste hij om meststoffen en sproeistoffen te verkopen. Eind jaren 90 richtte hij samen met zijn echtgenote Ann De Loof hun nieuw landbouw- en tuincentrum op, om de landbouwers in de regio beter te voorzien van meststoffen, sproeistoffen en andere zaken. De intentie om boerderijspeelgoed te verkopen was er al van in het begin. Dit zorgde ervoor dat naast gewone particulieren met kinderen ook verzamelaars kwamen winkelen. Daarom werd eind jaren ‘90 Agritoys opgericht. Destijds bestond de markt enkel uit Britains, Siku, Joal en ROS. Daar zijn de laatste jaren heel wat merken bijgekomen. “We hebben de gehele hype rond het verzamelen van landbouwminiaturen meegemaakt. Deze is de laatste jaren wat het stagneren, maar dagelijks komen er nog gepassioneerde verzamelaars winkelen bij ons”, vertelt Ignace.

Het kunnen van klanten tonen op de opendeurdag

Het duurde echter niet lang voor enkele klanten van Ignace aan het werk gingen met het verbouwen van de standaardmodellen. “ werden vooral Siku en Britains modellen verbouwd”. Het ging vaak om het afwerken van bepaalde tractoren: spiegels en lichtjes plaatsen, de uitlaat bijwerken en eventueel een fronthef plaatsen. Begin jaren 2000 besliste Agritoys om op de jaarlijkse opendeurdag het kunnen van haar klanten tentoon te stellen in de vorm van een diorama. Vroeger vond de opendeurdag eind oktober plaats, maar er werd snel gekozen om deze te verplaatsen naar begin november. De reden was de Duitse beurs Agritechnica waar elke twee jaar een groot assortiment aan nieuwe miniaturen gelanceerd werd. “Zo had ik met de opendeurdag steeds de nieuwste miniaturen beschikbaar.”

Diorama gebouwd door vijf verzamelaars

Elk jaar wordt een ander diorama gebouwd door nog 4 verzamelaars die Ignace goed kent. “Zelf bouw ik niet mee aan het diorama. De eer komt hen toe.” Zelf verzorgt Agritoys een 70% van de modellen op het diorama. Elk jaar staat het diorama in teken van een bepaald thema. Dit jaar was het de tabaksteelt. Vorig jaar stond het diorama in teken van de vlasteelt. “Twee vergeten teelten in België”, volgens Ignace. Ieder jaar wordt dus een compleet nieuw diorama gebouwd en daar kruipt opgeteld ongeveer één jaar aan vrije tijd in.

“In onze groep heeft iedereen zijn taak.” Linda Vermeulen houdt zich bezig met het ontwerp en de bouw van het grondoppervlak en de verzorging van de maquette. In totaal is de maquette 13×3.60 meter en opgedeeld in verschillende stukken. Kenmerkend aan het gedeelte van Linda is het reliëf en de ode aan oudere machines. Wat volgens Ignace het diorama uniek maakt is de aandacht voor details. “Ik heb klanten die meer dan één uur op het diorama kunnen kijken waarna ik hun nog steeds op nieuwe zaken attent kan maken.”

Tekst & beeld: Michiel Saeyens

Dit artikel verscheen eerder in Hectares Magazine #2021-001.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

%d bloggers liken dit: