20 jaar Big X, feest bij Krone

Op 20 mei 2000 rolde de eerste Big X hakselaar bij Krone in Spelle van de band. De zelfrijder werd als 540 pk sterke machine voorgesteld. Met de nieuwe Big X completeerde Krone haar programma, dat sinds 2000 alle machines voor de ruwvoederwinning omvat. De Big X kwam samen met de EasyFlow pick-up en de EasyCollect maisbek op de markt.

In het hakselaar concept van Krone werden veel suggesties vanuit de praktijk, zoals van loonbedrijven en werktuigencoöperaties, meegenomen. Zo presenteerde Krone 20 jaar geleden een hakselaar die destijds al eigenschappen had, die in de tussentijd ook door andere producenten geadopteerd zijn. Daartoe behoorde onder andere een snelheid van 40 km/u op de weg en de volledig hydraulische en traploze aandrijving van alle vier wielen. Verdere technische kenmerken in het kort: een motor met 397 kW / 540 pk, 6 voorperswalsen, een hakseltrommel met een diameter van 750 mm en een breedte van 830 mm met 32 V-vormig gemonteerde messen. Het gehele Big X concept richtte zich van begin af aan op capaciteit. Tegelijkertijd zorgde de modulaire opbouw van de hakselaar voor een goede en snelle toegankelijkheid tot alle belangrijke onderdelen van de machine.

Overigens, de toenmalig eerste Big X beschikte destijds al over 605 pk, echter wou Krone in 2000 nog geen vermogen van meer dan 600 pk openbaar maken. Men maakte zich namelijk zorgen dat een dergelijke machine door de eindgebruikers als overdreven groot gezien zou worden.

Ondertussen heeft Krone wereldwijd ca. 5.300 veldhakselaars verkocht en wordt de huidige Big X in twee series met in totaal 8 verschillende modellen aangeboden. Beginnend bij de kleinste Big X 480 (met 490 pk) tot aan het vlaggenschip, de Big X 1180 (met 1156 pk). In de loop van de afgelopen 20 jaar ontwikkelde Krone een veelvoud aan innovaties en noviteiten op het gebied van hakselaars, welke bijdroegen aan het succes van de Big X. Tot de meeste opvallende behoren onder andere: AutoScan, AutoStop, de biogastrommel, ConstantPower, EasyLoad, LiftCab, OptiMaxx korrelkneuzers met een diameter van 305 mm, VariStream, VariQuick, VariLOC én XtraPower, wat Krone pas op de Agritechnica 2019 voorstelde.

Het complete verhaal rondom de Big X vindt u hier: www.krone.de/bigx2020

 

YouTube player

 

%d bloggers liken dit: